Sagolikt träd i Slottsparken

Under ett helt år kommer stora och små att kunna lyssna på sagor under sagoträdet i Slottsparken i Landskrona.
Under ett helt år kommer stora och små att kunna lyssna på sagor under sagoträdet i Slottsparken i Landskrona.

Tolv sagor under tolv månader kommer att kunna avlyssnas från ett magiskt sagoträd som har flyttat in i Slottsparken i Landskrona. Sagorna är cirka 7-14 minuter och spelas automatiskt upp varje kvart. Klockan 08.00 på morgonen startar första sagan och 19.45 spelas dagens sista saga upp. Första måndagen varje månad byts sagan ut.

– Sagoträdet är en del av arbetet med att skapa upplevelser i stadskärnan och vi hoppas att det lockar många barn och familjer. Vi ville skapa en magisk stämning, exempelvis har trädet fått en egen röst som hälsar alla välkomna och på kvällen lyser det i olika färger som ger känslan av en lägereld. På så sätt blir det också trygghetsskapande med både belysning och ljud, säger Tora Broberg, stadsmiljöchef på Landskrona stad.

Valet av sagor står stadsbiblioteket för.
– Under året kommer vi ha olika teman och hoppas sprida sagor och berättelser som barn och familjer kan uppleva tillsammans. Hos oss på biblioteket kommer vi att ha en särskild plats för sagan som spelas i trädet, om man vill låna hem boken och låta berättelsen leva vidare, berättar Maria Eriksson, bibliotekarie på Landskrona stadsbibliotek.

Den första sagan som trädet berättar är en julsaga, Laban och Labolinas Jul av Inger och Lasse Sandberg. Uppläsare är Christian Fex, William Spetz och Kristina Keyyo Petrushina. I januari spelas Gropen av Emma Adbåge, vinnare av Augustpriset 2018. På plats vid Sagoträdet kan man läsa vilken saga som spelas just nu.  
– Förhoppningsvis blir detta en plats man vill komma tillbaka till minst en gång varje månad för att lyssna på den nya sagan. Allt som sprider läslust och berättarglädje är bra och vi tycker det är roligt att sagorna får ta plats i staden på det här sättet, säger Maria Eriksson.

Ljus och ljud kommer från sagoträdet. 
Till arkivet