Lekfullt för de minsta på museet

nnn
Antikvarie Annelie Ingvarsson och Per Ove Jasslin, marknadsinriktad strateg på kulturförvaltningen hoppas tillsammans med scenografen Annika Thore (på datorn) att barnen kommer att strömma till museet för att upptäcka och utforska vardagsvärldar med krypin, tittut, speglingar och bilder.

Förr var museum en plats där besök av barn och unga mestadels bestod av skolklasser som leddes i led från rum till rum. Detta gäller inte för museet i Landskrona idag. Med utställningen Tittut som ligger på andra våning vill man locka de yngsta barnen och deras föräldrar till lek.

Tittut! är en lekutställning av scenografen Annika Thore i samarbete med konstruktören Fred Lindfors. Utställningen är baserad på Annika Thores dagboksklipp och tankar om vardagen. Här förvandlas vardagens rutiner till något roligt och lekfullt. Bordet blir en koja, klädhögarna till vinglande torn, lamporna till klangspel och strumporna i byrålådorna lever sitt eget liv.
– När vuxna ser högen med smutstvätt, disken eller något liknande så ser de något som är jobbigt. Så gör inte barn. De ser vardagen på ett helt annat vis och här får de utrymme att leka. Så, istället för att ha en vuxenutställning med ett barnspår, vilket är vanligt så har vi gjort tvärt om, säger Annika Thore.

Utställningen bygger på igenkännande och miljöer för de allra yngsta, men passar även för barn för i förskoleåldern.
– Här lyser det ur nyckelhålen i byrå och under köksbordet. Och det finns speglar i duschen. Och mycket mer, säger Annelie Ingvarsson, antikvarie på stadens kulturförvaltning.

Utställningen pågår till den 27 februari och är producerad av Form och Funktion.

Till arkivet