DEBATT - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Frågor om nya kallbadhuset

Så här är det tänkt att det nya kallbadhuset ska se ut som förhoppningsvis ska stå färdigt 2024. Illustration: Magasin A arkitekter .
Så här är det tänkt att det nya kallbadhuset ska se ut som förhoppningsvis ska stå färdigt 2024.  Lena Nilsson som är en hängiven åretruntbadare blev lite betänksam när hon såg bilden här ovan  och har därför varit i kontakt med stadsbyggnadsförvaltningen och därefter också haft en del funderingar som hon gärna vill att man tänker på i den fortsatta planeringen av bygget.
Illustration: Magasin A arkitekter .

Liksom många andra gläder jag mig verkligen åt att Landskrona ska få ett nytt kallbadhus. För oss åretruntbadare är det då extra viktigt att utformningen blir bra.
På bilden i pressen såg man en fint designad byggnad med en likadan dam- och herravdelning med utsikt mot havet och en liten gemensam yta emellan.

Jag blev nyfiken och tog kontakt med stadsbyggnadsavdelningen för att titta närmre på ritningen. Tack Johan Nilsson och ni andra som skickade ritningar. Och för att jag blev uppringd av er.
Jag var/är nämligen något betänksam. På pressbilden syntes det inte att den yttre avdelningen skjuter fram längre än den inre.

När jag studerar väderstrecken på kartan tänker jag mig att solen försvinner ganska tidigt på dan på soldäcket på den inre avdelningen och trappan ner i vattnet hamnar då i skugga. Dessutom undrar jag om den framskjutande yttre avdelningen kommer att skugga den inre avdelningen ytterligare. Givetvis har man nog bättre morgonsol på den inre avdelningen än den yttre men jag tror ändå att den yttre får rätt många fler soltimmar.

Dessutom får den yttre en betydligt vidare utsikt än den inre. Den har till skillnad från den inre även utsikt rakt västerut och norrut. Och ser då danska sidan, Ven och norrut mot Helsingör, vilket den inre inte gör.
Jag undrar varför man gjort så stor skillnad mellan avdelningarna?

Varför inte lägga soldäck i samma väderstreck?

Och varför är den yttre avdelningen framskjuten?

På gamla kallbadhuset var ju herrsidan betydligt större och dessutom öppnare mot havet än damsidan. Men i dagens läge ska man ju naturligtvis inte göra sådana skillnader.
Idag vinterbadar lika många damer som herrar. Det har jag upplevt som vinterbadare i andra städer. Och på Cements pir är nog fler kvinnor än män vinterbadare.

Jag pratade med Johan Nilsson. Han var nog inte direkt involverad i planering och utformning och menade att man nu är ganska tidigt i processen och att många utredningar och mätningar ska göras än. Ritningen verkade inte vara slutgiltig än.

Därför vill jag vara tidigt ute och få mer besked om solläge, skuggning ( speciellt okt-mars) och om det eventuellt går att ge likvärdig utsikt  och lika solläge för damer och herrar. Och kanske också ge dem lika vattendjup.

Nu vet jag inte om man tänkt sig om damer eller herrar ska ha den yttre eller inre avdelningen. Det är väl en öppen fråga än så länge, antar jag?

Det kan ju också vara så att jag tolkar ritningen felaktigt men jag vore  ändå tacksam om jag kunde få svar på dessa frågor av ansvariga arkitekter/konstruktörer. Kanske finns det skäl till att man vinklat bryggan just så och skjutit fram den yttre delen framför den inre. Som sagt, tacksam för svar.

 

Med vänlig hälsning
Lena Nilsson
Åretruntbadare

Lokal debatt på Landskrona Direkt

Skicka din debattartikel till info(at)landskronadirekt.com.
Ämnet du tar upp ska helst vara av lokal karaktär och röra Landskrona eller Skåne som helhet.

Bifoga en bild till din debattartikel samt lite kort fakta om vem du är. Skriv även ditt telefonnummer om vi behöver ställa frågor angående texten.

Försökt håll dig under 6000 tecken inkl mellanslag. Eventuella repliker publiceras i huvudsak på Planket men kan även leda till ett nytt debattinlägg.

Till arkivet