Största utställningen för Birgitta Ekholm

Den senaste tiden har kontsnären Birgitta Ekholm tillbringat mycket tid i sin ateljé. Allt för att hinna bli klar till utställningen på Galleri Direkt som har vernissage på lördag.
Den senaste tiden har konstnären Birgitta Ekholm tillbringat mycket tid i sin ateljé. Allt för att hinna bli klar till utställningen på Galleri Direkt som har vernissage på lördag.

2007 hade Birgitta Ekholm sin första separatutställning och sedan dess har det blivit många. På lördag är det vernissage för hennes hittills största sett till antalet verk. Det är på Galleri Direkt i den nya hemstaden Landskrona som hon ställer ut.

De drygt 30 målningarna som pryder galleriets väggar föreställer hus i olika färger och former.
– För mig symboliserar husen relationer. Ibland är det ett ensamt hus, ibland flera. Typ som i en familj eller bland vänner. Husen är olika kapitel i mitt liv, säger Birgitta Ekholm.

Hon och maken Jan flyttade till Landskrona så sent som i maj i år. Hon har dock varit i Landskrona många gånger tidigare.
– En av mina bästa vänner bor i Landskrona sedan 30 år och jag har hälsat på många gånger. Och jag älskar staden. Men det var först i våras som jag lyckades övertala min man om att flytta hit, säger konstnären och skrattar.

Birgitta Ekholm är född och uppväxt i Karlskrona men de senaste åren har hon bott i Malmö. Ateljén i Alnarp har hon dock behållit efter flytten till Landskrona. Och det är här hon tillbringat praktiskt taget all vaken tid de senaste veckorna.
– Normalt är jag i ateljén tre, fyra dagar i veckan men den senaste tiden har jag varit där varje dag.

Och detta speglar också konsten på väggarna på Galleri Direkt.
– De flesta tavlorna jag ställer ut på lördag är helt nya och är aldrig tidigare visade. Det här är stort för mig, säger Birgitta Ekholm och förklarar.
– Min gamle målarmästare Bengt Saltö i Karlskrona sade alltid till oss elever att vi alltid skulle ha 30 tavlor färdiga att ställa ut ifall någon gallerist skulle höra av sig. Och här är jag nu. Det är min största utställning sett till antalet verk.

Vernissagen på lördag den 27 november äger rum klockan 11-15.
Övriga öppettider:
Lördag och söndag 11-14 samt måndag-fredag 14-17.

Läs mer:

Till arkivet