Sakta höjs vaccinationsnivån

Nästan 7 miljoner svenskar har fått två doser av covid-19 vaccin. Det motsvarar 81,7 procent av befolkningen. Andel färdigvaccinerade 74.8% Antal färdigvaccinerade
Nästan 7 miljoner svenskar har fått två doser av covid-19 vaccin. Det motsvarar 81,7 procent av befolkningen.  Motsvarande siffra för  Landskrona  som helhet är 74.8%. I Borstahusen är 92 % vaccinerade medan man på  Koppargården ligger på 56 %.

Andelen vaccinerade i de minst vaccinerade delarna av Landskrona ökar. Det visar Folkhälsomyndighetens senaste siffror som nyhetstjänsten Newsworthy granskat. Sedan i somras tar Folkhälsomyndigheten fram ny, geografiskt mer finkorning statistik över vaccinationstäckningen. Landets 290 kommuner delas in i knappt 6 000 så kallade demografiska statistikområden för att kunna identifiera var de vita fläckarna på vaccinationskartan finns. Den senaste uppdateringen, den tredje i ordningen, bygger på uppgifter från slutet av oktober. I Landskrona finns 23 områden.

Stora skillnader i Landskrona men glappet minskar
Det fanns stora skillnader mellan olika delar av Landskrona i augusti. I vissa områden hade bara 49 procent av den vuxna befolkningen tagit en första dos, att jämföra med 90 procent i andra delar av kommunen. Sedan dess har glappet minskat. I slutet av oktober hade andelen vaccinerade i det lägst vaccinerade området – Koppargården-Kopparhögarna – ökat med sju procentenheter.

Den senaste månaden har andelen som fått en dos vaccin ökat i 22 av 23 områden i Landskrona. Störst ökning stod Pilängen för. Där ökade andelen vaccinerade med tre procentenheter.

Det finns fortfarande åtta områden i Landskrona där färre än 75 procent av den vuxna befolkningen inte tagit en första dos vaccin. Det är lika många som i september. Ökningstakten i de minst vaccinerade områdena i Landskrona är ungefär som i riket i stort.

92 % vaccinerade i Borstahusen
Högst vaccinationstäckning i kommunen finns i Borstahusen-Svaneholm, där 92 procent av den vuxna befolkningen fått en dos. Glappet mellan de mest och minst vaccinerade områdena har minskat med en procentenhet under den senaste månaden.

Den lägsta vaccintäckningen i Skåne län finns i delar av Malmö där 44 procent fått en spruta. De minst vaccinerade områdena i landet finns i Göteborg, där 43 procent har fått en första dos.

Till arkivet