Annons

14 nya fall av covid-19

Covid 19 finns där man minst anar det.  Foto från rangerbangården Landskrona.

Nu ökar åter smittspridningen i Europa. Tyskland rapporterade på måndagen det högsta antalet nya fall sedan pandemin bröt ut, uppger SVT.  Även i Nederländerna, Belgien och Österrike ökar smittan. I Danmark överväger man att återinföra restriktioner sedan smittalen idag för sjätte dagen i rad överstiger 2000. Frågan är då hur det ser ut i Skåne och Landskrona.

Annons
 

Region Skåne meddelar idag att den långsamma ökningen av covid-19 i Skåne fortsätter. Samtidigt har egenprovtagningen minskat i enlighet med nya riktlinjer från den 1 november.

Under vecka 44 konstaterades 14 personer med covid-19 i Landskrona. Veckan innan dess var det sju fall. Just nu är många dessutom förkylda.
– Smittan finns kvar i samhället samtidigt som det sprids många andra luftvägsinfektioner. Därför är det nu ännu viktigare att stanna hemma från arbetet, skola, förskola och fritidsaktiviteter när man insjuknar i en ny luftvägsinfektion. Det är särskilt viktigt för att skydda riskgrupper och äldre som kan fara illa av luftvägsinfektioner, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

Flest fall av covid-19 ses i åldersgrupperna 10-49. Men det är få fall bland de äldsta över 70 och få positiva fall bland vård- och omsorgspersonal.

Under förra veckan var det betydligt färre skåningar som provtog sig för covid-19 i egenprovtagningen än tidigare – en minskning med 23 procent jämfört med veckan innan. Det är väntat eftersom riktlinjerna har ändrats så att vaccinerade inte längre behöver provta sig vid symtom. Å andra sidan är en högre andel av de som provtar sig via 1177.se nu positiva.

– Det är svårt att jämföra antalet och andelen fall förra veckan med veckorna före eftersom riktlinjerna för provtagning precis har ändrats och därmed att använda dessa data för att beskriva läget. Positivt är att det är få som behöver intensivvård, att antalet nyinlagda i dagsläget inte rusat i höjden samt att vi fortsatt ser få positiva fall bland personer 70 år och äldre, säger Eva Melander.

Möjligt att få covid- och influensavaccin samtidigt
I dag startar den nationella vaccinationen mot säsongsinfluensa. Som tidigare rekommenderas personer som är 65 år eller äldre, är gravida efter vecka 16 eller de som har en ökad risk att bli svårt sjuka att vaccinera sig mot influensa. För de som är 65-79 år och önskar ta påfyllnadsdosen mot covid-19 samtidigt som influensavaccin är detta möjligt om det har gått minst sex månader sedan dos två.

I Skåne har personer som är 80 år eller äldre har redan fått erbjudande om influensavaccination samtidigt som påfyllnadsdosen. De har fått personliga brev från sin vårdcentral.

Snart 30 000 vaccinerade i Landskrona
Totalt har 29 442 personer i Landskrona fått sin första vaccindos mot Covid-19 fram till vecka 43, enligt Nationella vaccinationsregistret. Det innebär att 78 procent av befolkningen född 2005 eller tidigare fått minst en dos.

Region Skåne redo att ta emot covid-patienter från Rumänien
Rumänien har bett EU-länderna om hjälp att ta emot och vårda svårt covid-sjuka patienter. Region Skåne och landets övriga regioner har bedömt att man kan ta emot patienter från landet. Men en bedömning kommer att göras vid varje förfrågan utifrån det aktuella läget i svensk intensivvård.
– Utifrån vår förmåga kommer Region Skåne att delta i Sveriges arbete med att ta emot eventuella patienter. Och är den samlade bedömningen att Region Skåne är mest lämpade så är vi redo, säger Rasmus Havmöller, regional chefläkare.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser