Annons

Flippat på Pumphuset

Vågen bryter nära stranden. Ljuset är perfekt en man utan huvud är på väg ut i böljorna.

Surrealistisk konst kan te sig och tolkas på många vis. Det ligger liksom i surrealismens natur. En konstnär som flirtar med surrealismen är Alexander Klingspor. Från och med lördagen den 6 november kan du se och fundera över hans konst på Pumphuset. 

Annons
 

Klockan 12.00 på lördag är det dags för vernissage av årets sista utställning på Pumphusets konsthall. Konstnären heter Alexander Klingspor och utställningen är döpt till Metropolis Noir. På väggarna hänger såväl oljemålningar som glicéetryck. Här finns bland annat motiv med burleskt-tema , kvinnor som sitter till bords och äter, brunnslock och hav.
– Jag har bott i många storstäder och blivit en del av dessa men jag längtar också till naturen, säger han och visar upp en samling målningar på stränder och hav. Det finns även en mansperson på flera av målningarna. Men istället för huvuden så sprutar det eld upp ur halsen.
– Det handlar om klimatet. Vi människor har stort ego och har fått hybris. Indirekt har vi gjort oss till gudar och detta vill jag göra visuellt. Elden visualiserar brinnande oljefält, säger Alexander Klingspor.

Han vill dock inte påstå att han är en politisk konstnär.
– Nej. Jag deltar i världen och tar inte ställning. Men jag vet att konsten påverkar.

Det var vid sexton års ålder som Alexander Klingspor bestämde sig för att ägna sig åt konst. Han fick tidigt upp ögonen för realistiskt måleri med rötter i de äldre mästarna från renässansen, barocken och det sena 1800-talets konstriktningar. Ett par år senare åkte Klingspor till USA för att studera realistiskt måleri och illustrationskonst.
– Det mesta jag gör handlar om kommunikation, mat, dryck och sex, säger han och berättar om några av kvinnorna som han målat.
– I flera fall symboliserar dom gudar, säger konstnären och pekar på målningen Shiva.
– Den är målad lager på lager och är ganska flippad.

På Landskrona Direkts fråga om han själv ser sig som flippad så tänker han efter innan han svarar.
– Det beror nog på vem du frågar. Men jag är nog ganska normal, säger han och ler.

Så småningom etablerade han sig i New York med egen ateljé på Manhattan. Och det var här han fastnade för det burlesquea.
– När jag bodde i New York så hände det att jag hyrde en hel teater där det brukade vara burlesqa föreställningar. Jag hyrde också artisterna och fotograferade massor. Och pratade med dom. Allt för att få inspiration. Jag har faktiskt lär känna många av dom.

Sedan dess har hans målningar ställts ut i olika delar av USA och Europa.
Hans verk har också köpts av samlare från hela världen: Stellan Skarsgård, Whoopi Goldberg, Salman Rushdie och den amerikanske filantropen och konstsamlaren Iris Cantor är några namn som kan nämnas.

Alexander Klingspor flyttade till London 2019 efter elva år på Manhattan. Innan han hunnit bekanta sig med sin nya hemstad var London i lockdown och Klingspor låg sjuk med covid-19 under mars 2020.
– Det var då jag upptäckte att naturen kom tillbaka. Jag hörde fåglar som kvittrade som inte funnits innan. Precis som att jag såg på TV om sköldpaddor som hittade till stränder som tidigare var fulla av badande turister. Det har inspirerat mig.

Lördagens vernissage äger rum mellan klockan 12 och 16. Utställningen invigs klockan 13.

Utställningen hänger på Pumphuset till och med den 21 december.

En skaldjursplatå i Alexander Klingspors skepnad.

Storstadens brunnslock fascinerar konstnären.

Ett del monokroma studier med burleska modeller hänger på också på Pumphusets väggar.

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser