Annons

Treklövern i budgetsamarbete med C

Torkild Strandberg (L), Elvir Mesanovic (MP) och Torbjörn Brorsson (M) har bjudit in Centerpartiet till ett budgetsamarbete. På bilden representerar Sven Svederberg C.

Den 29 november klubbas stadens budget i kommunfullmäktige. Allt pekar på att det blir Torkild Strandbergs (L) och hans allierades budget som kommer att få majoritet. Detta eftersom Centerpartiet är med på noterna. Treklövern som alltså nu är en fyrklöver budgeterar ett resultat på 56,3 miljoner kronor. Dessutom vill de ha en oförändrad skatt på 20,24.

Annons
 

När pressen anlände till Treklöverns presskonferens fanns Sven Svederberg (C) med.
– Jag trivs med dessa herrar. Jag gillar att de har koll på ekonomin, säger Sven Sverderberg.

Och enligt alla fyra så är det mycket positiva siffror som de presenterar.
– Det går bra för staden nu. Vi förväntar oss ett starkt resultat för 2021 och budgeten för 2022 ser bra ut. Skattekraften är högre och medelinkomsten är högre hos de som flyttar hit jämfört med de som flyttar från staden. Samtidigt minskar socialbidragen och brottsligheten. Dessutom har vi allt högre betyg i skolan, säger Torkild Strandberg.

Att de olika verksamheterna har besparingar på 9,8 miljoner att vänta är inget som de fyra tycker är mycket att orda om.
– Vi ser det som effektiviseringar. Dessutom upprättar vi en väldfärdspott på 12 miljoner kronor om det skulle dyka upp något akut under året. Denna pott ligger under kommunstyrelsen och det är bara för de olika verksamheterna att söka, fortsätter Torkild Strandberg.
– Vi ska tillhöra den fjärdedel av landets kommuner som har högst kvalitet i våra verksamheter samtidigt som vi är mest kostnadseffektiva.

Den styrande treklövern kommer att satsa mycket på miljön. I samband med presskonferensen berättade kommunalråden om solceller på taket till stadshuset.
– Från att ha satsat två miljoner på solceller i staden 2021 så ökar vi till 9 miljoner nästa år. Dessutom ska vi arbeta hårt för att kommunens bilar ska drivas fossilfritt. Idag är det 75 procent men vi vill upp i hundra procent, säger Elvir Mesanovic (MP).

Just miljöarbetet är något som centerpartisten Sven Sverderberg vurmar för.
– Vi vill trycka på att justera bygghandlingar i rätt riktning. Och jag brinner även lite extra för bullernivån i Glumslöv. Den måste åtgärdas.

Det moderata kommunalrådet Torbjörn Brorsson är ordförande i individ- och familjenämnden och han är stolt över det arbete som gjorts.
– Vi har minskat försörjningsstödet med 25 procent de senaste fem åren, säger han. Det framgår dock inte om antalet sökande minskat med samma siffror.

Andra inslag i fyrklöverns budget för 2022 är bland annat att man satsar sex miljoner kronor på att göra Landskrona renare och snyggare. 2,8 miljoner kommer att betalas ut för att göra stränderna renare. Dessutom kommer Kulturskolan att få 600 000 kronor mer än tidigare. Trygghets- och säkerhetsarbetet ska stärkas för två miljoner kronor. Dessutom ska stadens arbete mot hedersproblematiken utredas och det samma ska kollektivtrafiken till byarna.

Slutligen ställer Landskrona Direkt frågan om det blir ett fyrklöversamarbete även efter valet 2022.
– Jag är gärna med i en fyrklöver, säger Sven Svederberg.
Torkild Strandberg är dock mer försiktig.
– Vi får först se vad väljarna säger.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser