Annons

S vill garantera stans busschaufförer sjysta villkor

Socialdemokraterna har lämnat in en motion till regionfullmäktige där man anser att Region Skåne ska ta det fulla arbetsgivaransvaret för personalen i busstrafiken i Landskrona stad och Eslöv stad. Därefter bör modellen utvärderas och se om det är tillämpligt i hela regionen.

Som den första försöksort vill Socialdemokraterna att Landskronas kollektivtrafik ska drivas i Region Skånes egen regi.
–  Det handlar om att säkra arbetsvillkoren. Som det är idag upphandlas driften av kollektivtrafiken i Skåne. Det gäller då även personalen. Tyvärr upplever vi på olika håll att villkoren försämrats för just personalen. Det är knappast så det varit tänkt, säger Jonas Esbjörnsson (S), ledamot i regionfullmäktige.

Annons
 

De försämringar som S menar finns handlar om otrygga arbetsvillkor i form av påtvingad deltid och visstidsanställningar samt även stora varsel. Socialdemokraterna föreslår nu i en motion att Region Skåne provar att ta det fulla arbetsgivaransvaret för stadsbusspersonalen i Landskrona och Eslöv.
– Buss och tågpersonal som arbetar på uppdrag av Skånetrafiken ska garanteras trygga anställningar med goda villkor. Vi har tyvärr sett allt för många exempel där personalen fått försämrade arbetsvillkor, säger Henrik Fritzon (S) gruppledare för Socialdemokraterna i regionen och menar att partiet vid ett flertal tillfällen drivit på för att förbättra personalens villkor i den upphandlade verksamheten och kritiserat tågbolagen för den otrygga arbetsmiljön.

– Det är inte acceptabelt att trafikföretagen försämrar för personalen. Region Skåne måste stärka sina möjligheter att garantera goda arbetsvillkor för personalen. Förutom att ställa tydligare krav i upphandlingarna så vill vi också att Region Skåne ska ta det fulla arbetsgivaransvaret i två trafikavtal och visa att det går att ge personalen sjysta villkor, säger Andreas Schönström (S), andre vice ordförande kollektivtrafiknämnden.

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser