Annons

Ljus och ljud skapar magi

Missa inte ljud- och ljusinstallationen Huurre i och utanför Landskrona Konsthall.

Den gångna helgen var det stor invigning av projektet Lighthouse i Landskrona. Den stora delen av projektet är ljus- och ljudinstallationen Huurre i och utanför Landskrona Konsthall. Och visst lyser det upp i Slottsparken. Inne i konsthallen råder en närmast meditativ stämning. Detta är något utöver det vanliga.

Annons
 

Plötsligt blir utsikten ut mot Slottsparken eller den japanska trädgården obefintligt. Att produktionen heter Huurre, vilket betyder rimfrost på svenska, är ingen tillfällighet. Samtidigt som färgerna som tycks finnas i fönstren skiftar färg så hörs meditativa toner i bakgrunden vilket leder tankarna till ambient. Det är lågmält, långsamt och musiken som verkar skapas samtidigt som den spelas saknar rytm men samspelet med ljuset och färgerna är hänförande.

Det är det finska konstnärsteamet Joonas Tikkanen, Otso Vartiainen, Tuomas Norvio & Petra Kytölä som skapat ljus- och ljudinstallationen specifikt för Landskrona Konsthall. Teamet har decenniers erfarenhet av produktioner, installationer och föreställningar inom konstområdet.
– Det har varit en fantastisk tid att jobba här i Landskrona. Arkitekturen och omgivningarna är oerhört inspirerande, säger Joonas Tikkanen.

Konstverket kan upplevas både från utsidan och insidan av konsthallen. Oavsett vilken sida av fönstren du står på får du en unik upplevelse. Interiör till exteriör. Det är omständigheterna typ väder, temperatur, vind och människor som passerar som skapar allt.

I projektet Lighthouse ingår även en serie av skulpturala verk, Untitled Lantern Pieces, skapade av konstnären Johan Österholm, i Skulpturparken utanför konsthallen. Dessutom visas Lights Left On på Järnvägsgatans gågata av fotografen Rosie Barnes.

Lighthouse pågår till och med den 8 januari 2022.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser