Annons

Hotel Chaplin fyller 40 år

På Hotel Chaplin kör man fortfarande med vanliga nycklar.

Idag, måndagen den 1 november är det exakt 40 år sedan familjen Zachhau tog emot de första gästerna på Hotel Chaplin. Sedan dess har vanliga gäster blandats med gästarbetare och kändisar. Idag är det Ina Zachhau som driver hotellet efter att hennes mamma och pappa dragit sig tillbaka sedan flera år.

Annons
 

Byggnaden uppfördes på 1870-talet och var då ett sädesmagasin. Därefter tog slakteriförbundet över fastigheten och använde den bland annat till att förvara djurhudar.
1957 blev det dock bokstavligt mer liv i byggnaden.
– Då tog Öresundsvarvet över och gjorde om det till ett lärlingshem, berättar Ina Zachhau.
– Det är så kul när det kommer in äldre gentlemän och berättar att de bott här. De berättar då om gamla minnen och kollar in rummen som de en gång hade. Och jag kan säga att det har hänt mycket sedan dess. Bland annat så har vi duschar i samtliga rum och dessa installerades i mitten av 80-talet.

Familjen Zachhau startade alltså företaget Hotel Chaplin 1981 och den 1 november öppnade man efter att ha inrett rummen.
– Det var jag, mamma och pappa som startade. Pappa Ibb var då verksam på Hotel Öresund, Restaurang Chaplin och Strandpaviljongen och hade ett par år kvar på de avtalen med dom. Men pappa ville något annat. Han ville ha ett boende som var billigt och bra. De som bodde här skulle inte betala för pooler och barer som de inte använde. Bra men enkelt boende med frukost. Och så ville han driva det som ett familjeföretag och så har det varit sedan dess.

Det är långt ifrån alla gäster som är i Landskrona för att turista.
– Vår viktigaste grupp är gästarbetare. Det är många som kommer regelbundet då de har arbete att utföra i stan. Men såklart har vi många turister, säger Ina Zachhau.

Men hur är det med kändisar?
– Oj. De mest kända är säkert Babbsan, Lill Lindfors och Marianne Bernadotte. Så nu är vi kungliga hovleverantörer, säger Ina Zachhau och skrattar.
Ett foto på hotelldisken vittnar om det celebra besöket, ett par pärmar vittnar om fler.
– Det är jättemånga. Åsa Jinder, Tito Beltran, Joakim Thåström, Dan Hylander, Py Bäckman, Svenska Akademien, Sanne Salomonsen, Maj Fant och en massa landslag och politiker. Alla de stora simmarna, Wilmer X och många fler.

Som hotellägare i 40 år så finns det naturligtvis mycket att berätta om. Ett minne är mycket starkt.
– Det var när Marianne Bernadotte bodde här. Vi fick nämligen förvara hennes juveler på natten. Det var inga hitte-på-juveler. Jag var så jäkla nervös. Det som vi hade i kassaskåpet den natten var inte dåligt. Dessutom tappade hon en ring i soffan här nere på kvällen och jag trodde vi skulle få plocka isär hela möbeln. Men vi hittade den.

Frågan är då hur 40-årsjubileet ska firas.
– Det blir mycket lugnt. Vi har bjudit på lite smått och gott under hela året och idag blir det tårta och kaffe till de som jobbar och bor här, avslutar Ina Zachhau.

På hotelldisken står ett foto på Babbsan, Lill Lindfors om Marianne Bernadotte.

Ina Zachhau har en pärm fylld med namn på kändisar vilka bott på hotellet under de 40 åren.

byggnaden som idag inhyser Hotel Chaplin byggdes på 1870-talet och blev då ett sädesmagasin.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser