Annons

Extrainsatt releasefest till Kulturnatten

Fjärde gången gillt! Nu kör vi äntligen releasefest för skiv- och fotografibox ”Det Bortglömda Sverige”. Carl-Martin ”Sture Allén den Yngre” Vikingsson. kommer. Kommer du? Foto: Pressbild.

På fredag är det Kulturnatt i Landskrona. Äntligen. Coronasmitta och pandemirestriktioner har tvingat exilsönerna Carl-Martin ”Sture Allén den Yngre” Vikingsson och Thomas H Johnsson att ställa in tre tidigare inbokade releasefester av deras numrerade och signerade skiv- och fotografibox ”Det Bortglömda Sverige”. Nu till Kulturnatten gör de ett nytt försök. På fredag klockan 18.00 öppnar portarna på Galleri Direkt för extrainsatt releasefest. Och upphovsmännen uppmanar alla att komma förbi. Om än bara för ett snack.

Annons
 

– I höstas när efterfrågan var som mest påträngande beslutade vi att släppa halva upplagan av Boxen. De första 130 av 261 numrerade Boxar, vilka nu är slutsålda, men till Kulturnatten släpper vi, som tidigare annonserats, de återstående 131 exemplaren. Lägligt kan jag tycka eftersom årets önskelista till Tomten bör skickas i dagarna. Och det känns verkligen befriande att coronarestriktionerna är upphävda. Längtan efter ett öppet kulturliv är påtaglig, exempelvis blev vårt gig med Akademin på Mejeriet i Lund i december snabbt utsålt, och själv ser jag verkligen fram emot att komma hem till Landskrona och framföra några låtar från skivan här på Galleri Direkt under Kulturnatten, berättar Sture Allén den Yngre.

Tro inte att det blir en traditionellt ensidig releasefest på fredag. Vikingsson och Johnsson arbetar i olika professioner men har med Boxen ”Det Bortglömda Sverige” lyckats införliva två personliga uttryck i samma verk. Musik, samtal, och bildvisning står på programmet. Och förutom en 180 grams svart vinylskiva, textark, ekologisk tygkasse med specialtryck, innehåller boxen sex exklusivt framtagna och signerade fotografiska konsttryck. Boxen kommer att finnas till försäljning på plats här under releasefesten. Dock vill de båda upphovsmännen förtydliga att skiv- och fotografiboxen ”Det Bortglömda Sverige” i första hand ska ses som ett konst- och samlarobjekt i en begränsad upplaga. Talande är att en gallerist i Malmö köpt tjugo Boxar på ett bräde. Således är förhandsbokning av Boxen ett hett tips.

– Kanske kan det upplevas som aningen komiskt att arrangera releasefest för en Box som redan är släppt. Men efter en tid av inlåsning kan vi inte låta möjligheten att träffa publik och språka med människor gå oss förbi. Och eftersom Boxen innehåller sex signerade konsttryck från min serie ”Swedish Blue I” faller det sig naturligt att ett mindre urval från serien också presenteras här på Direktens väggar, klargör Thomas H Johnsson och fortsätter,
–”Swedish Blue I” som helhet hade premiär på våren 2020 Arbetets museum i Norrköping, dessvärre tvingades utställningen att stänga i förtid, då smittspridningen eskalerade och pandemirestriktionerna infördes på landets konstinstitutioner. Nu längtar jag efter intimt mingel och fysiska möten. Och livemusik. Såklart Stures låtar.

I början av 2000-talet slog Carl-Martin ”Sture Allén den Yngre” Vikingsson igenom som sångare i reggaebandet Svenska Akademien. Sedan lämnade han turnélivet och hamnade – genom uppdraget som pressekreterare för regeringen – nära Sveriges yttersta makt. Nu återvänder Sture till musiken. “Det Bortglömda Sverige” är en inflyttad stockholmares resa tillbaka till platserna där allt började. Platserna som sällan finns med i huvudstadens dagliga politiska och kulturella diskussioner. Småstäderna. Textmässigt är skivan betydligt mindre politisk än tidigare. Mer självbiografisk och berättande. Musikaliskt är den ett samarbete med flera olika musiker och producenter, bland annat med bluegrass-bandet Hillfillies, med enbart kvinnliga medlemmar. Dessutom spelar Silverzurfarn gitarr på Stures personliga tolkning av Dag Vags gamla örhänge ”Musik”.

–  När jag skrivit låtarna har jag haft två saker i huvudet. Jag vill tänja mina egna gränser. Skeva ur och hitta nya grepp. Komma bort från pekpinnar. Länge var jag noga med att höra hemma i det alternativa, jag kommer ju från punken, men har idag lättare att erkänna för mig själv att jag alltid älskat hitlåtar. Jag menar, den allra första låten jag kunde utantill och mimade till, var Änglahund med Hasse “Kvinnaböske” Andersson, berättar Sture, och fortsätter.
– Skivan handlar om saker jag kände mig tvungen att sätta ord på, saker jag behövde reda ut, på ett personligt plan. Det är död och saknad. Men också kärlek och frustration. Eftersom jag själv är uppväxt i en småstad men numera är bosatt i Stockholm har jag båda perspektiven. Kalla det erfarenhet, säger Sture Allén den Yngre, och avslutar:
– Hoppas att vi ses på Direkten på fredag kväll.

Sture, live är en upplevelse. Nu får vi se hur han tar sig an de mindre formatet utan uppbackning av ett stort band. Foto: Sara Ridderstedt.

Hela “Swedish Blue I” hade premiär  i mars 2020 Arbetets museum i Norrköping. En mindre presentation av serien har Thomas H Johnsson gjort och hängt upp på vägarna på Galleri Direkt, Gamla Kyrkogatan 21, Landskrona.

Thomas H Johnsson och Carl-Martin Vikingsson har fått smida om sina planer –  men är nu redo att släppa de återstående 131 exemplaren av de sammanlagt 261 boxarna av  ”Det Bortglömda Sverige”.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser