Annons

Kommunen drar in personlig assistans till förlamad

Lena Sjöwall  är såväl ledsen som förbannad och besviken sedan Landskrona stad beslutat att dra in hennes personliga assistans.

Venbon Lena Sjöwall bröt ryggen i en ridolycka för 14 år sedan och hon blev omedelbart förlamad från midjan och ner. Det innebär att hon är rullstolsburen och har stort behov av stöd. Sedan olyckan har hon haft hjälp i form av en personlig assistent som gjort det möjligt för henne att leva ett, efter omständigheterna, någotsånär drägligt liv. Nu har dock Landskrona stad beslutat att hon enbart ska ha hjälp av hemtjänsten. Det innebär att Lena Sjöwall kommer att isoleras mer än vad hon redan är.

Annons
 

En kulen novemberdag 2005 förändrades livet radikalt för då 49-åriga Lena Sjöwall. Efter ett fall från en hästrygg förlamades hon från midjan och ner. Efter steloperation och sjukhusvistelse och rehabilitering i drygt ett halvår har hon levt med sitt handikapp. Med hjälp av personlig assistans har hon kunnat leva ett någorlunda uthärdligt liv. Men efter 14 år beslutade plötsligt omsorgsnämnden i Landskrona att den personliga assistansen skulle dras in. Ovanpå förlamningen, och det faktum att hon kommer att isoleras mer än tidigare, så känner hon sig oerhört förödmjukad då hon inte fått någon vettig förklaring till den indragna tjänsten.
– När jag fick reda på det så blev jag totalt förtvivlad. Jag fick veta det via mitt assistensbolag A-BAS i Malmö. Dom sa att jag inte hade fått en enda minut beviljad från kommunen. Nu har jag 32 timmar och 32 minuter i veckan. 16 av dessa är för aktiviteter så att jag kan komma ut i samhället, säger Lena Sjöwall till Landskrona Direkt.

Vi möter henne på ett fik i staden. Hon har just varit på Karlslundsbadet och simmat. Till sin hjälp har hon haft en personlig assistent.
– Den tjänsten är något som jag lär bli av med. Och det är tragiskt. Jag simmar normalt två gånger i veckan och har gjort så i sju år. Detta är en av aktiviteterna som jag inte kommer att kunna gå på om jag inte får hjälp. Att umgås med barnbarnen är också en sådan livsnödvändighet och något jag inte kunnat göra utan hjälp, förklarar hon.

Att gå miste om de aktiviteter som hon genomför med den personliga assistenten är nedbrytande för Lena Sjöwall. Det som dock gör henne heligt förbannad är hur hon blivit behandlad.
– Mycket av min tid går åt att kämpa mot myndigheter, precis som att livet i rullstol inte är jävligt nog, och omsorgsförvaltningen är en av dessa myndigheter. Dom måste  veta om att jag varken fuskar eller kommer att bli bättre. Frågan är då varför jag måste ansöka om hjälp från noll varje gång. Senast satt jag i tre timmar och berättade sådant som dom redan vet. Det är oerhört förödmjukande. Det känns som att de har ett förakt mot oss, säger Lena Sjöwall.
– Dom har säkert 12-15, likadana dokument, efter alla gånger jag varit uppe och svarat på samma frågor. Tror dom att jag bluffar?, frågar hon sig retoriskt.

Lena Sjöwall funderar över vad som ligger bakom beslutet att dra in hennes personliga assistans.
– Jag misstänkte att det handlade om att jag fyller 65 år. Ett flertal personer inne på Ven har blivit av med sin assistans just när dom fyllde 65. Handläggarna säger dock gång på gång att det inte beror på det utan att jag inte tillhör någon personkrets. För att få assistans måste man tillhöra personkrets 1, 2 eller 3. Och jag har tillhört personkrets 3 sedan 2007. Jag tror alltså att det handlar om okunskap och ovilja samt pengar, säger hon.
– Jag är dock långt ifrån ensam. Det är jättemånga ryggmärgsskadade som inte får någon assistans och de blir fler och fler på grund av nedskärningar.

Lena Sjöwall har med hjälp av advokat överklagat kommunens beslut till Förvaltningsrätten. Fram till de sagt sitt, vilket kan ta upp mot ett år, har hon assistans.
– Det är klart att jag hoppas på fortsatt hjälp. Men jag är orolig. Jag frågar mig hela tiden hur jag ska klara mig.

Lena Sjöwall har sedan 2007 haft personlig assistans. Målet med insatsen är att personen ska kunna “leva som andra” i samhället och ha “goda levnadsvillkor”.  Detta har nu Landskrona stad dragit in för henne. I väntan på beslut från Förvaltningsrätten har hon dock kvar hjälpen. Varje dag gör sig dock oron påmind.

En kommentar till "Kommunen drar in personlig assistans till förlamad"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Rättspraxis går före verkligt behov

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser