Annons

Pandemin utvecklade Rotary-klubb

Per-Olov Karlsson är president i Landskrona-Citadell Rotaryklubb och han hoppas att så kallade hybridmöten ska rädda den lokala organisationen.

Landskrona-Citadell Rotaryklubb har länge dragits med problemet att engagera yngre medlemmar. Därför har klubben tillsatt en grupp som arbetar med att rekrytera nya. Och det faktum att det varit en pandemi kan faktiskt göra att yngre generationer får upp ögonen för organisationen.

Annons
 

Landskrona Direkt träffade Per-Olov Karlsson, presidenten i den lokala Rotaryklubben, efter ett lunchmöte på måndagen. Han berättar om hur pandemin påverkat organisationen lokalt.
– Våren 2020 stängde vi ner vår verksamhet helt men vi trodde att det skulle gå över fort. Det gick sådär, säger Per-Olov Karlsson.
– Vi försökte med möten framåt hösten och vi sände även dessa via Zoom på nätet vilket innebar att fler kunde vara med. Men när andra vågen kom på hösten så gick vi tillbaka till helt digitala möten.

Under våren 2021 arrangerades ett par promenader med fika utomhus och senare ett flertal digitala möten fram till midsommarmötet. Efter det är det åter fysiska måndagsmöten som även sänds ut på nätet som gäller.
– Det har faktiskt varit ett lyft att ha mötena live på nätet. Inte bara det faktum att våra medlemmar kan se det på datorn i stället för på plats. Vi har även haft föredragshållare som befunnit sig i Stockholm, England, Österrike och USA, säger Per-Olov Karlsson.
– Och personligen tror jag att vi genom att ha möten digitalt kan locka yngre personer.

Det är dock inte bara möjligheten att delta på mötena digitalt som kan locka de yngre.
– Vi har även startat en podd – Rotarykvarten, som ligger på Spotify.

Att rekryteringsbehovet är stort råder det ingen tvekan om.
– Får vi inte in nytt blod så kommer allt att dö ut om några år. Därför måste vi alla jobba hårt för att locka till oss fler medlemmar, säger Björn Lind som ingår i medlemsvärvningsgruppen.

Att vara med i Rotary innebär långt ifrån bara måndagsmöten. Tvärt om.
– Vi har ett stort antal engagemang och vi riktar oss mot såväl unga som andra i samhället som behöver stöd. Vi har exempelvis en insamling till förmån för World Polio Day. Lokalt har vi mentorer till elever på Öresundsgymnasiet. Vi har även ett projekt som heter Sounds och det riktar sig mot språksvaga migrantkvinnor, avslutar Per-Olov Karlsson.

Läs även: Dags att söka ungdomsstipendium

På måndagens möte med Landskrona-Citadell Rotaryklubb höll Jonas Westerberg och Dion Lindgren föredrag om hur Kvarteret Erikstorp klarat sig under pandemin. Mötet besöktes av ett 20-tal medlemmar men sändes även ut digitalt via Zoom.

 

En kommentar till "Pandemin utvecklade Rotary-klubb"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Dags att söka ungdomsstipendium

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser