Borgmästarens sanningar på pränt

Lennart Söderberg och Monika Nordengren packar upp den första lådan med böcker från tryckeriet.
Lennart Söderberg och Monika Nordengren packar upp den första lådan med böcker från tryckeriet. Foto: Håkan Karlsson

På lördag är det dags för boksläpp och signering på Landskrona Direkts redaktion. Det är den före detta företagsledaren och ”borgmästaren” Lennart Söderberg som släpper den andra och sista delen av sina memoarer. Boken heter ”100%  En alldeles sann historia” och handlar till stor del om tiden då han var ordförande i kommunfullmäktige. Landskrona Direkt var med när Lennart Söderberg fick den första sändningen av böcker. Fem kartonger stod snyggt uppradade. De första 50 av sammanlagt 500 böcker var på plats.
– Det här ska bli skitspännande.

De 500 exemplaren av den första delen av memoarerna, ”99% En nästan sann historia” är slutsålda. Förra veckan kom dock den första leveransen av uppföljaren ”100%  En alldeles sann historia”. Landskrona Direkt var med när böckerna kom.
– Jag är mer spänd och nervös men samtidigt upprymd nu jämfört med när den första boken kom, säger Lennart Söderberg.
– Denna boken har en annan karaktär än den första. Den handlar mer om Landskrona än den första och såklart undrar jag över hur den tas emot av Landskronaborna. Någon kanske tycker att det är något jäkla skitbabbel. Jag hoppas dock att läsarna ser boken som ett tidsdokument. Och den som läser boken om 50 år läser den som ett historiskt dokument.

Arbetet med att skriva den andra delen påbörjades strax efter det första boksläppet. På frågan om det varit ett mödosamt arbete så svarar han efter en stunds betänketid.
– Jag vet inte om jag kan säga att det var mycket jobb att skriva den. Det svåraste har varit att sålla.  Jag hade ju så mycket dokument, 30-40 pärmar, så det blev mycket letande. Tänk så mycket vi har kastat. Alla mina anteckningar har malts ner till 460 sidor. Jag hade först 600 sidor men vi har kastat 140 som inte fick plats. Att ta bort sidor är svårare än att lägga till, säger författaren som även bjuder på ett digert bildmaterial i boken.

Det kanske till och med kommer en trea?
– Nej, svarar Lennart Söderberg lika kort som blixtsnabbt.

Till skillnad mot den första boken så innehåller den nya inget kartotek över de personer som omnämns.
– Det är medvetet. I den första tyckte jag att de som ville, snabbt kunde leta upp sitt namn och läsa. Men i denna ska dom inte kunna slå upp sitt namn och sedan säga att dom har läst boken. Vill dom läsa om sig själv så får dom läsa boken från pärm till pärm.

Efter en pratstund var det så dags att öppna den första lådan med böcker.
– Då ”cuttar” vi då, säger Lennart Söderberg och med hjälp av en brödkniv öppnar en av kartongerna.
Han sjunger en fanfar och håller upp det första exemplaret.
– Den är väl fin, säger Lennart Söderberg och fortsätter.
– Det första exemplaret, det går till Landskrona Direkt. Jag vill gärna ha min bokrelease uppe hos er, säger han samtidigt som han signerar boken.

Han studerade boken noga och konstaterade.
– Det blir inte mycket Tv-tittande ikväll. Monika ska få läsa högt, säger han och skrattar lättat.
– När vi stod där uppe för fem minuter sedan kände jag en spänning. Nu känns det som att all luft har gått ut mig, jag vet inte riktigt vad jag ska säga.

Efter en stund når vi överenskommelsen att Lennart ska ha bokreleasen på Landskrona Direkts redaktion lördagen den 23 oktober mellan klockan 11 och 13. Då kommer den närmaste familjen att finnas med för att sälja boken samtidigt som ”Borgmästaren” själv signerar.

Första sommaren som borgmästare tog Lennart Söderberg täten i karnevalståget tillsammans med vännen Bertil Hallengren. I boken får vi veta hur de tränade på dansstegen tillsammans med sambadrottningen Klenia och hur karnevalsnatten avslutades… (mycket läsvärt). Foto: Håkan Karlsson
– Med ett enormt engagemang och oegennyttigt arbete har hon fått Malvan att blomma och bli en värmande och närande samlingsplats för socialt mycket utsatta människor. Med sin gärning har hon blivit ett föredöme i vår stad för medmänsklighet och solidaritet, sa Lennart Söderberg när han förkunnade att diakon Kerstin Sandholm, från Malvan utsetts till Landskrona stads hedersmedaljör 2008. Om denna och andra utmärkelser samt vad Lennart hade i sitt kylskåp på stadshuset går att läsa om i boken. Foto: Håkan Karlsson
För evigt förknippad med Landskrona och jubileet 2013. Foto: Håkan Karlsson
Kungen och borgmästaren. Foto: Håkan Karlsson
Med Gustav Sundins porträtt sattes en definitiv punkt för Lennart Söderbergs politiska karriär i fullmäktige, där han bland annat var ordförande under åren 2006-2014.  Foto: Håkan Karlsson
Lennart Söderberg signerar sin bok ”100% – En alldeles sann historia” på Landskrona Direkts redaktion lördagen den 23 oktober.  Foto: Håkan Karlsson.

Till arkivet