Annons

Eleine har redan 60 spelningar inbokade nästa år

ELEINE har redan 60 spelningar inbokade till nästa år men först ut ett gig på  The Tivoli i Helsingborg  på lördag.

Eleines första spelning, utan restriktioner sedan pandemin började, blir på The Tivoli tillsammans med Rotting Christ från Grekland.

Annons
 

Metalbandet Eleine med rötter i Landskrona var på turné i Europa tillsammans med det orientaliska metalbandet Myrath från Tunisien när land efter land stängde ner. 
– Detta var en av de längsta turnéer vi skulle göra hitintills i vår karriär, 26 spelningar i cirka tio länder schemalagda på runt fem veckor totalt. När vi åkte över bron till Danmark för att åka till Tyskland och hoppa på turnébussen så var Covid-19 bara något som man hört talas om vagt från Kina. Det kändes långt bort, ungefär som när det talades så mycket om SARS för många år sen, berättar Madeleine Liljestam, sångerska i bandet.

Men sakta och säkert så hann pandemin ifatt dem. Tydligaste blev det när bandets två spelningar i Italien blev inställda på grund av det nya viruset som spred sig.  
– Jag minns att vi fick ta oss igenom gränsen mellan Frankrike/Italien och att beväpnad militär skrek på våra busschaufförer argt och nästan hotfullt och frågade om bussen hade stannat i Italien. Vi har rest och gigat i många olika länder, men det var en obehaglig stämning vid gränsen och man kunde märka att folk var rädda, berättar Christian Hallworth, Eleines manager.

Efter nästan halva turnén var genomförd, och publikrestriktioner hade börjat införas, så stängde fler länder ner och 15 minuter innan Eleine skulle upp på en scenen i tyska Leipzig så fick bandet veta att både Danmark och Frankrike skulle stänga sina gränser. I all hast blev resterande delen av turnén inställd och bandet fick återvända till Sverige. Rädslan på nyhetssidorna märktes tydligt av, och resan hem blev med en stress inombords där man inte för stunden kunde ta för givet att komma hem och fastna i Tyskland. Alla bandets framtida planerade spelningar blev inställda eller framflyttade och Eleines framtid var oviss.

– Ingen visste hur lång tid pandemin skulle fortsätta. Ibland så trodde man att det snart skulle vara över, och man satt klistrad framför nyheterna, följde statistiken och kollade på presskonferenserna och hoppades på det bästa. Men snart så förstod man att detta skulle dröja. Hur skulle vi driva vårt företag? Vi fick näringsförbud. Alla intäkter ströps, och intäkter på hundratusentals kronor försvann över en natt. En inre panik infann sig – och överlevnadsinstinkten kickade in. Jag började driva en ny webbutik vid namn ”Jävla mög” (kläder och inredning med skånska uttryck), vi fullföljde tidsplanen med att släppa vårt tredje album trots ovisshet gällande turnéer. Både jag och Rikard har börjat streama på plattformen Twitch varje vecka, där framför vi våra låtar samtidigt som vi får ännu mer kontakt med våra fans. Räddaren i all denna ovisshet och kaos var utan tvekan plattformen Patreon. Den drivs som en officiell fanclub, men oss själva, där fans får full exklusiv inblick i bandets vardag med allt vad arbetet bakom Eleine innebär och blir som en blogg, exklusiva previews med mera. Tack vare våra fans, kunde vi få fortsätta vårt dagliga arbete med Eleine och ha kvar vår lokal där allting bedrivs, säger Madeleine Liljestam.

För att fira släppet av bandets tredje fullängdare ”Dancing In Hell”, släppt den 27 november 2020, så arrangerades en exklusiv spelning på Landskrona teater med restriktioner den 11 september 2021, där publiken var tvungna att sitta ner och hålla distans till varandra. Kort därefter släppte regeringen ganska oväntat på restriktioner gällande publik på allmänna tillställningar, och därför kan Eleine äntligen ställa sig på scen igen och möta sin publik. Nu är över 60 spelningar bokade till nästa år, redan.

– Känns bra att vara tillbaka på scenen igen. De senaste 1-2 åren har varit ett helvete rent ut sagt. Nu, sakta men säkert, kommer liveframträdanden tillbaka igen och det är något vi alla bör ta vara på. Ser verkligen fram emot att Eleine ska dela scenen med metal legenderna Rotting Christ på lördag på The Tivoli i Helsingborg. Det kommer att bli episkt, säger Rikard Ekberg, gitarrist i bandet.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser