Jonas Bylund på Galleri Direkt

Jonas Bylund hjälper till på Galleri Direkt där hängning pågår inför fotografens vernissage under kulturnatten.
Jonas Bylund hjälper till på Galleri Direkt där hängning pågår inför fotografens vernissage under kulturnatten.

Jonas Bylund arbetar till vardags på Örtofta sockerbruk. Under den mest intensiva perioden på året, det vill säga nu, mitt i betkampanjen, kommer han att ställa ut sina stora vackra meditativa fotografier på Galleri Direkt i Landskrona.
 
Jonas Bylund är född i Stockholm 1961. Konstnär och fotograf. Han är uppväxt i Värmland och Skåne. Numera bor han i Lilla Harrie nära Lund.
– Jag kommer från en konstnärsfamilj, där det skapande och estetiska alltid varit centralt. Utställningen kan också sägas vara en uppgörelse med mitt fadersarv, säger han.
 
Jonas Bylund har konstskolebakgrund där den huvudsakliga inriktningen varit fotografi. Han har också studerat historia och etnologi vid universitetet i Lund.
 
Vid sidan om arbete och fotografering är han verksam som musiker. I samband med vernissage och utställning kommer countrybandet Marina Gisela & Amber Band att spela på galleriet. Jonas Bylund spelar bas i bandet.
– Vi spelade nyligen i Dalby och delade då kvällen med Weeping Willows. Det ska bli kul att testa våra nya låtar på Landskronapubliken, säger Jonas Bylund.
 
Jonas har alltid haft ett starkt intresse för konst i allmänhet och fotografi i synnerhet. Kameran och dess uttrycksmöjligheter har alltid funnits med i bilden. Under senare år har ambitionsnivån höjts och arbete påbörjats för att få verken exponerade i högre grad än tidigare.
– Jag har mina rötter i analog fotografi. Men arbetar numera även digitalt och ibland med diverse blandteknik, där utgångspunkten är den klassiska storformatskameran och den fantastiska upplösning detta medium ger möjlighet till, säger han.
 
Ber man Jonas nämna några av sina inspirationskällor och förebilder så bjuder han på en resa i konst- och fotohistorien.
– För min del börjar det med piktoralisterna Edward Steichen och Alfred Stieglitz. Men den enskilt största inspirationskällan är utan tvekan den tjeckiske mästaren Josef Sudek, som med sina kontemplativa stilleben och stadsskildringar från Prag, alltid varit den stora förebilden, säger han.
 
Den danske fotografen Keld Helmer-Petersen är en annan favorit.
– Jag har nyligen tagit två industrimiljö-bilder som jag ser som hommage till Keld Helmer-Petersen. De ska jag på något sätt också visa på utställningen, avslutar Jonas Bylund.
 
Jonas Bylund på Galleri Direkt – Gamla Kyrkogatan 21, Landskrona.
 
Vernissage under Kulturnatten den 8 oktober 2021 – Klockan 18-22.
Fotografen närvarar samt framträder tillsammans med Marina Gisela & Amber Band kl. 19.30.

Utställningen visas sedan varje dag fram till och med den 17 oktober.
För öppettider klicka här.

Hommage till Keld Helmer-Petersen kallar Jonas Bylund denna bild som finns med på hans utställning på Galleri Direkt i Landskrona, 8-17 oktober.
Foto: Jonas Bylund.
Jonas Bylund
Foto: Mårten Bylund

Till arkivet