Annons

Bakelsen som säger stopp för övergrepp mot barn

Stopp! MinKaka!, är ett projekt på Eventkoordinatorutbildningen i Landskrona där varje bakelse generar en peng till Rädda Barnens arbete för att motverka sexuella trakasserier samt övergrepp mot barn.

Från och med idag och en vecka framöver kan man köpa en bakelse hos Fantasitårtor Ella Sjögren som ska uppmärksamma och samla in pengar till Rädda Barnens “Stopp! Min Kropp!”-kampanj.

Annons
 

Stopp! MinKaka! anspelar och stödjer Rädda Barnens pågående kampanj, “Stopp! Min Kropp!”, där organisationen lyfter frågan om våld och sexuella övergrepp mot barn.
Kasper Kamateros på Eventkoordinatorutbildningen läser tillsammans med sina studiekamrater Jessie Edvinsson, Rebecka Borgström, Linnea Jönsson och Linn Andersson just nu ämnet projektledning.
– Vi kom ganska snabbt fram till att vi ville göra något i samband med Rädda Barnens kampanj. Vi kontakaktade organisationen men även bland andra RFSU och förde diskussioner om föreläsningar och dylikt, berättar Kasper Kamateros men någonstans hamnade man i att det blev tungrott och tabubelagt.
– Vi orkade rent av inte arbeta en heldag inledningsvis.

Nya infallsvinklar fördes fram och man diskuterade rent av den klassiska ”samla in pengar till klassresan-strategin” genom att baka kakor och sälja dessa på torget.
Där någonstans utbrast någon – Stopp! Min kaka!, och Ella Sjögren kontaktades.
– Jag tyckte först och främst att det var ett viktigt och härligt initiativ de tagit. Jag fick dessutom fria händer att skapa en bakelse, säger den kreativa konditorn och servera förstaårseleverna de fösta godsakerna.

10 kronor från varje såld bakelse kommer att gå till Rädda Barnens insamling och arbete kring Stopp! Min kropp!
– Redan nu innan försäljningen påbörjat har vi förbokningar på 70 bakelser, säger Jessie Edvinsson som rent av fått beställningar från hemkommunen Osby.

Enligt Brå anmäls endast två av tio sexualbrott mot barn. Detta skulle innebära att det årligen sker drygt 21 000 sexualbrott mot barn.
– Kan vi med vårt projekt öka medvetenheten om dessa övergrepp och rent av få folk att prata om det runt fikaborden så är vi en bit på vägen. Det handlar sedan om att vuxna och barn pratar om gränsdragning. Där en öppen hand i form av ett stopptecken är ett tydligt Nej, säger Jessie Edvinsson.

Vid varje köp medföljer ett informationsblad om projektet och Rädda Barnens arbete.
– Vem vet, förhoppningsvis vill Rädda Barnen fortsätta så att bakelsen i framtiden introduceras i hela landet, avslutar Kasper Kamateros.

Rebecka Borgström, Linn Andersson, Jessie Edvinsson, Kasper Kamateros och  Linnea Jönsson testar för första gången Ella Sjögren Stopp! MinKaka!-bakelse.  Redan vid första tuggan var leendena breda. Bakelsen kommer att finnas i flera olika smaker, utlovar Ella Sjögren.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser