Annons

Rättegång inleds efter hot och sprängning mot toppolitiker

Fredagen den 1 oktober inleds rättegången mot det två landskronabor som är misstänkta för att bland annat ha hotat såväl kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) samt kommunalrådet Stefan Olsson (SD). De båda är också misstänkta för att ha sprängt pyrotekniska smällare på olika platser i staden, bland annat utanför Torkild Strandbergs bostad.

Annons
 

Det har tagit lång tid att utreda de brott som de två landskronaborna, 38 och 46 år gamla idag, varit och är misstänkta för. Först greps de båda 16 oktober 2020 misstänkta för att ha anlagt bränderna på Koppargården, Silvergården och Slottscaféet 2020 samt sprängningen utanför Stadshuset 2019 men åklagare Mathias Larsson ansåg i november 2020 att det inte fanns bevis nog för en fällande dom.
– Nej, dessa ärenden är nerlagda, säger han till Landskrona Direkt.

Mathias Larsson anser dock att han har tillräckligt med bevis för att åtala de båda för sju fall av olaga hot samt fem fall av skadegörelse. 38-åringen är även misstänkt för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor då polisen hittade 113 pyrotekniska smällare, så kallade bangers, i den misstänktes bostad.
– Det har varit många sprängningar och vi har inte kunnat binda dom till alla. Till de som de nu åtalas för anser jag dock att vi har teknisk bevisning samt en del medgivanden, säger åklagaren.

I alla ärenden utom två vidgår de misstänkta händelseförloppen men förnekar brott. Gällande den pyrotekniska smällare som briserade utanför Torkild Strandbergs bostad den 21 augusti 2018 så förnekar 46 åringen brott samtidigt som 38-åringen medger att han kört vännen till och från Torkild Strandbergs adress.

38-åringen erkänner också brottet mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Mathias Larsson har inte bestämt sig för vilka straff han kommer att yrka på.
– Jag har inte räknat ihop allt ännu. Men det rör sig om allvarliga brott. Förmodligen kommer jag att yrka på fängelsestraff för båda.

Rättegången, som hålls i Lunds Tingsrätt, börjar den 1 oktober och fortsätter den 5 oktober.  Även den 7 oktober är bokad för rättegång om det skulle behövas.

En kommentar till "Rättegång inleds efter hot och sprängning mot toppolitiker"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Rättegången har inletts

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser