Annons

Navigera försiktigt runt kontinenten

Små lätta steg är att föredra när man ska navigera sig runt “The Continent” på Pumphusets konsthall i höst. Be annars Peter Hermansson berätta historien när tre graal-vaser gick i golvet på ett litet galleri i Paris.

46-årige Peter Hermansson är näste man att fylla Pumphusets konsthall. Dock är väggarna för första gången helt tomma. På färgglada podier står i stället ovanligt stora graal-glas.

Annons
 

15 år i Glasriket har inte på något vis ändrat den trygga lappländska dialekten hos Peter Hermansson. Glaskonstnären fann konsten via graffitin i de tidiga tonåren.
– Vi var väldigt ordentliga och noggranna. Vi rollade alltid väggarna innan vi målade.

Tillsammans med sin kusin målade han graffiti och såg filmer som Style Wars och Wildstar.
– Min kusins farmor var den etablerade konstnären Atti Johansson och i hennes ateljé förde vi många diskussioner om livet och konsten. Det var där och då jag upptäckte konsten.

Dock skulle han först testa livet på vägarna som musiker. Bland annat i Hidden Truck som än idag har en trogen lyssnarskara på Spotify.

Hemma igen flyttade han som 30-åring till Nybro mitt i Glasriket och där bor han kvar än idag.  Efter fem år av utbildning och lärlingstid i Småland debuterade Peter Hermansson 2009 med utställningen “Dark Times” på galleriet The Glassery i Stockholm. 2013 kunde man skåda hans graal-vaser på Landskrona konsthall i samlingsutställningen Hett Format.

Borstahusens konstförening har under pandemin på ett utmärkt sätt slussat in besökanden i begränsad omfattning och sett till att avstånden hållits. Frågan är om inte utställningens utformning nu påkallar samma förehavande. På tretton nymålade höga podier står de tunga vaserna med en prislapp på i runda svängar 100 000 kronor styck.  Den som har grava tvångstankar i porslinsbutiker eller barn med mycket spring i benen bör kanske vänta med ett besök.

Annars är det en fascinerande resa som Peter Hermansson tar med besökaren på i hans senaste serien “The Continent”, vilken förövrigt aldrig tidigare är visad.

– Jag har jobbat med dessa vaser sedan i våras, berättar han.
– Inspirationen till denna resa kan man nog härleda till Jan Håfströms utställning Mr. Walker på Färgfabriken i Stockholm 2001, säger han och berättar historien om kartans vita fläckar och om det okända slutmålet. En historia som den som besöker lördagens vernissage säkert lär få höra mer om, tillsammans med den fascinerande beskrivningen om hur det går till när graal-glaset skapas.
– Vi jobbar i team. Man måste vara minst tre, helst fyra personer när man arbetar i hyttan. Vaserna vi gjort är stora. Ingen annan blåser graal i den storleken.

Utställningen har vernissage lördagen den 18 september klockan 12 – 16 och pågår  till och med den siste oktober. Pumphuset Konsthall är öppen: ti-on 12-16, to-lö 12-17 och sö 12-16.

“Mr Kurtz” om Peter Hermansson själv får välja.

Utöver tio vaser i graalteknik finns tre som Peter Hermansson beskriver som glasmåleri, Polok I-III.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser