Ska det vara på detta vis?

Landskrona stad har en policy
Landskrona stad har en policy att personer med funktionsvariationer inte ska synas på bild. Därför sätts svarta punkter över ansiktena när man på Daglig Verksamhets Instagramsida publicerar en faksimil av en artikel från HD:s besök i somras.

Genom åren har vi flera gånger skrivit om papperstidningen Landskrona Runt som ges ut av mediagruppen inom daglig verksamhet i Landskrona stad. Nyligen gästade redaktionen oss på Landskrona Direkt och känslorna var upprörda. Detta då de själva inte fick medverka med sina namn eller på bild så fort det kommer till nätpublicering.

– Vi vill skapa en egen nättidning. Men då får vi inte synas. Bara våra händer. Vi får inte ens skriva under artiklarna med våra namn.  Vi får inte heller vara med på bild på vårt eget instagramkonto (@dagligverksamhetlandskronastad reds. anm.), berättar de fem gästande kollegorna.

Historien bekräftas från flera håll. Det hela är mycket märkligt. Landskrona stad väljer att göra skillnad. På Facebook och Instagram finns flera olika konton knutna till stadens verksamheter.
Mer eller mindre dagligen läggs det upp bilder på personal, elever på stadens skolor men också på boende på äldreboenden och demensboenden.  Skiljelinjen är tydlig och går vid personer med  funktionshinder.

Personer med funktionsvariationer ska inte synas på bild
Landskrona Direkt kontaktar stadens kommunikationsavdelning för att höra hur staden ser på detta.
Dessa tar frågan vidare till omsorgsförvaltningen. Svaret lyder:
”Det här är en svår fråga och olika kommuner gör på olika sätt. Staden har en huvudlinje som vi följer så långt det går. Den är att personer med funktionsvariationer inte ska synas på bild eftersom detta räknas som en känslig personuppgift enligt dataskyddsförordningen.
Men vi blir också kontaktade av Landskronabor med funktionsvariationer som vill synas och upplever att dataskyddsförordningen censurerar dem i extern kommunikation.”

Svaret avslutas med:
”Både vi och många invånare vill se alla inkluderade i stadens kommunikation”.
Frågan är varför inget görs?

Mediagruppen redogör för hur de själva upplever det.
– Betong- och keramikgruppen var med i HD i somras där gick det bra men när vi sedan satte in en bild av artikeln på Instagram blev vi tvungna att sätta svarta ploppar över deras ansikten. Det är så förnedrande.

– När vi i våras tog en bild där vi satt på den nya bänken på gågatan sattes apansikten på oss. Detta för att vi ingen ska känna igen oss. Jag har inga problem med att vara med på bild och skriver gärna på ett papper om det skulle krävas. Detta är inte okej. Varför får andra vara med på sociala medier i Landskrona stad men inte vi?

Gruppen berättar att man fått förklaringar och hänvisningar till GDPR. Man köper dock inte detta.
– Varför kan man i andra kommuners dagliga verksamhet, Svalöv, Helsingborg, Göteborg med flera göra nättidningar och vara med på bild och med sitt namn?

Vi har alla diagnoser men vi är inte våra diagnoser

– Vi har alla diagnoser men vi är inte våra diagnoser. Är inte vi lika mycket värda som alla andra?
Hur kan Landskrona stad få lägga ut bilder med människor på sin Instagramsida?

När det första spadtaget för nya LSS-bostäder i Norra Borstahusen togs var mediagruppen på plats för att bevaka händelsen. Rent av inbjudna.
– Men bilden på personerna som tog spadtaget fick vi inte lägga ut på Instagram. Utöver höjdarna fanns ju en kille som skulle bo på boendet.  Där fick vi i stället sätta en bild på byggföretagets flagga. Alla andra publicerade bilder på spadtaget. Vad är problemet?

Frågorna är många och härmed bollar vi de vidare till ansvariga på Landskrona stad.

Stående från vänster: Jesper Hansson, Adam Jakobsson, Leontine Trede, Nicolle Meckenhäuser och sittande Joanna Olsson ingår i Daglig Verksamhets mediagrupp som inget hellre vill än att skapa en nättidning. Detta stöter dock på problem då de inte får skriva under artiklar med sina namn eller figurera på bild. Samtliga har personliga konton på sociala medier men när det kommer till vad som läggs upp på Instagramkontot @dagligverksamhetlandskronastad så får inga ansikten synas., oavsett om man gett samtycke till detta eller inte.
– Tänk själv om vi skulle göra en artikel om Cabaré Mix, får vi då inte skriva deras namn eller ens visa de på bild.????
Till arkivet