Klimatsmart art

Nina Slejko Blom. Foto: Conny Blom
Nina Slejko Blom är aktuell med två utställningar.
Foto: Conny Blom

Vi noterar att den Landskronabaserade konstnären Nina Slejko Blom är aktuell med två utställningar, en i Helsingborg och en i Bergen, Norge.

I helgen var det vernissage för två utställningar av slovensk/svenska Nina Slejko Blom – Landskronabo sedan tio år tillbaka. Något av en doldis i hemstaden, har hon ställt ut på biennaler och konsthallar runt om i världen och fått otaliga stipendier och utmärkelser genom åren.

Fram till och med den 20 september presenterar Nina Slejko Blom 20 konstverk i bokform (artist’s books) på en separatutställning på Projektrum Hjärne i Helsingborg. Samtidigt gör hon en gemensam utställning med Conny Blom på Kunsthall 3,14 i norska Bergen. Den senare visas till och med den siste oktober.

”Med sin konst utforskar Nina Slejko Blom ekonomiska och sociala makthierarkier, kapitalismens mörka baksidor och nyliberalismens oförmåga att hantera klimatkrisen”, skriver Conny Blom i ett pressmeddelande.

Som en del av sin praktik producerar Nina Slejko Blom kontinuerligt artist’s books och zines och det är en samling av dessa som nu går att beskåda på Projektrum Hjärne i Helsingborg.
Foto: Carin Hjärne.

Nina Slejko Blom och Conny Blom driver sedan 2010 Conceptual Art Center Bukovje/Landskrona. I fjol belönades konstnärsparet med bland annat Nell Walden-stipendiet.

Klimatkompenserande konst
Den minnesgode läsaren kommer ihåg parets utställning The Green Drawings för några år sedan då de på ett smått raffinerat sätt sålde utsläppsrätter mot teckningar. Nu återkommer de gröna teckningarna, om än större och inramade. Denna gång i ett tidigare bankvalv i Norge.
”Teckningarna verkar vara gratis, men att ta emot en gåva kostar alltid.” är budskapet  och konstnärerna vill få igång ett samtal kring vad besökaren är villig att ge.

Hur rimmar en ständigt ökad ekonomisk tillväxt med möjligheten att få stopp på klimatkrisen?
Varför reglerar våra politiker inte industrier för att säkerställa hållbarheten?

Vad är vi själva beredda på att göra – är vi villiga att köra bil bara två gånger i veckan, endast flyga ett begränsat antal mil eller rent av njuta av elfria kvällar?
På utställningen i Bergen uppmanar konstnärerna besökarna att komma med klimatsmarta löften mot en teckning.

Grönt för pengar, grönt för girighet, grönt för naturen, grönt för gröna gärningar.
Fram till de 31 oktober kan man på Kunsthall 3,14 i Bergen se Conny Blom och Nina Slejko Bloms The Green Drawings, I Pledge. Foto: Malin Barth
Till arkivet