Havet i fokus på Nyhamnsdagen

Så här fint väder var det i Nyhamn den gångna helgen. Nu hoppas arrangörerna av Nyhamnsdagen att det blir minst lika fint på lördag.
Så här fint väder var det i Nyhamn den gångna helgen. Nu hoppas arrangörerna av Nyhamnsdagen att det blir minst lika fint på lördag.

På lördag blir det massor av aktiviteter i Nyhamn. Det är dags att fira Nyhamnsdagen. Det blir en dag med fokus på livet under havsytan. Ett maritimt kunskapscenter, krabbfisketävling och utomhusmatlagning är några av de aktiviteter som står på programmet. 

Det är Landskrona stad, som i samarbete med Svenska Kyrkan, Havsresan och företagen i området arrangerar festligheterna.
– Vi hade en Nyhamnnsdag för ett par år sedan men den regnade mer eller mindre bort. I år hoppas vi på bättre väder, säger Niclas Lundblad, evenemangssamordnare, Landskrona stad.

Att Nyhamnsdagen arrangeras just i helgen beror på att Havsresan besöker Landskrona 23–28 augusti, ett arrangemang som vi skrivit om tidigare.
– Nyhamnsdagen kommer ha fokus på allt som gömmer sig under havets yta. Det kommer att finnas ett maritimt kunskapscenter på plats, en storbildsskärm som visar live vad som händer under havsytan.  För barnen blir det bland annat krabbfisketävling, magnetfiske och en haj-hoppborg, säger Niclas Lundblad.
– Vi har även fixat ett flak med is där vi kommer att lägga ett ex av varje fiskart i Öresund. Allt för att visa vilken mångfald av fisk vi har i vårt sund.

Och nej, det är inte felstavat… magnetfiske.
– Det betyder att man kastar ut en magnet och fiskar upp allsköns prylar, säger Niclas Lundblad.
– Jag trodde också först att man blandat ihop det med manetfiske men så är det alltså inte.
– Det kommer också att bjudas på utomhusmatlagning där vi bland annat använder tång och snäckor från Öresund för att visa hur man kan ta vara på allt som finns under vattnet.

I samband med Nyhamnsdagen kommer stadshusets reception också att vara öppen för allmänheten. Dessutom kommer Hotel Öresund samt affärerna i Nyhamn att ha öppet.
De maritima aktiviteterna kommer att ackompanjeras av levande jazz av bland annat Anna Persson och senare på kvällen bjuder Nyman och Siljemark på underhållning på Hotel Öresunds uteservering.

Samtliga aktiviteter under Nyhamnsdagen är kostnadsfria och kräver ingen förbokning.

Läs även: Havsresan kommer till Landskrona

Till arkivet