Årets Borstahusare: Claes Persson

Claes Perssons engagemang för Pumphuset låg till grund för att han på lördagen utsågs till Årets Borstahusare 2021.
Claes Perssons engagemang för Pumphuset låg till grund för att han på lördagen utsågs till Årets Borstahusare 2021.

Som traditionen bjuder utses Årets Borstahusare i samband med firandet av Borstahusdagen. Årets Borstahusare är Claes Persson. Utan honom så hade det med största sannolikhet inte funnits något pumphus idag.

Det var en mycket glad Claes Persson som mottog utmärkelsen på lördagseftermiddagen.
– Det känns fantastiskt att man blivit uppskattad för det man gjort i Borstahusen, säger han.

De som fått utmärkelsen tidigare har haft starka och långvariga band till fiskeläget. Men det har inte Claes Persson. Trots detta så har han mer än dom flesta gjort avtryck i Borstahusen.
– När vi flyttade hit 1999 så kom jag snabbt in i Byalaget. Där diskuterade vi man skulle använda gamla pumphuset till ett allaktivitetshus eller museum. Samtidigt hade arkitekten Per Docksson ritat på en tillbyggnad och det var spännande. Jag bestämde då att vi måste ha en restaurang.

Claes Persson kände på sig att något saknades förutom restaurangen.
– Jag hade varit med i Borstahusens Konstförening och i detta föddes idén om en konsthall. Jag tog då kontakt med P.O. Bodin, ordförande i konstföreningen, och han blev i eld och lågor. Vi bildade Borstahusens Museiförening och ordförande blev Gösta Nilsson som då även var ordförande i stadens turistnämnd. Då gick jag in som ekonomiskt ansvarig, säger Borstahusaren.

Det ena gav det andra och plötsligt var bollen i rullning på allvar.
– Tidigare hade jag, genom mitt tidigare företag, hjälpt andra företag och föreningar att söka olika EU-bidrag och då slog mig tanken att det kanske fanns bidrag för att bygga ut Pumphuset. Vi sökte då och fick bidrag från EU:s sociala fond 2003. Därefter kom Sparbanksstiftelsen och andra in med bidrag så att vi kunde sätta spaden i marken, säger Claes Persson och berättar vidare.
– Eftersom vi fick pengar från EU:s social fond så var ändamålet att vi skulle sätta in långtidsarbetslösa i projektet, såväl svenska som invandrare så att de skulle få chansen till fasta jobb. De var tveksamma till en början då de haft liknande kommunala projekt tidigare och som inte gett något. Men efter ett tag så hade vi ett 30-tal arbetslösa hos oss, i huvudsak invandrare, varav 16 fick fast jobb direkt efter vårt projekt. Senare fick ännu fler jobb. Och det känns väldigt bra.

Claes Persson blir rörd när han pratar om vad som hände.
– Jag har lärt känna många av dom och deras familjer. Vi hade bland annat flera grillkvällar med de som jobbade här och deras anhöriga. Det var mycket givande för oss alla.

Allt började alltså 2003. Då planerades det och 2004 sattes spaden i marken och ett och ett halvt år senare, 2006, så var det dags för invigning.
– Från början fanns det en hel del kritiker mot den moderna designen. Men när vi för första gången bjöd på en visning och bjöd på en liten buffé av Poul W. Lorenzen inne i byggnationen så kom flera som protesterat fram kramade om mig och sa att det kommer att bli riktigt bra. Det kändes skönt. Därefter hade vi ett flertal informationsträffar för de som bor här ute.

Vad har då Claes Persson för fler kopplingar till fiskeläget?
– Jag flyttade hit 1999 så jag har ingen personlig koppling till Borstahusen. Men min mormor, född Magnusson, är född och har växt upp här ute på Magnussons Bryggargård. Den låg mellan Mellangatan och Övre Gatan. Sedermera flyttade bryggeriet till den plats på Eriksgatan som idag inhyser Bröderna Perssons Begravningsbyrå.

Här följer motiveringen.

”Till Årets Borstahusare för år 2021, har valts Claes Persson. För sin kärlek till Borstahusen och sitt brinnande engagemang att bevara och förbättra det vackra Borstahusen som är Landskronas pärla vid öresund.

Nya Pumphuset 15 år!
Claes var en av de drivande eldsjälarna i att bevara Pumphuset och däri skapa ett kulturhus för mat, konst och museum. Detta gjordes genom att bland annat genomföra ett lovvärt arbetsmarknadsprojekt där många nyanlända fick arbete. Man lyckades omvandla en f.d. ångdriven pumpstation och lokstall till museum, konsthall och restaurang och därmed rädda en av kommunens mest speciella byggnader för eftervärlden. Förutom styrelseuppdrag I båda dessa föreningar var Claes under flera år ansvarig för byggnadens förvaltning och skötsel.

Byalaget.
Claes har varit en mycket aktiv styrelsemedlem I Byalaget gamla Borstahusen under många år, och har varit en av de drivande när det gäller frågor som Norra Borstahusen, hamnen, trafiken och inte minst strändernas skötsel. Även bevarandet av byggnader och stejlebackar har legat Claes varmt om hjärtat. Han har också aktivt deltagit i planering och genomförande av olika aktiviteter i Borstahusen såsom sillafester, borstahusdagar, midsommarfirande och julmarknad mm.

Destination Borstahusen.
Claes var också med och startade Destination Borstahusen, och som ordförande, eldsjäl och drivande i projekt som tex Tycho Brahe leden och flera andra betydande projekt lyckades man sätta Borstahusen på den internationella kartan genom att få detta att bli till ett EU projekt.

Alla dessa engagemang är en del av det som gör Claes till en ytterst värdig medlem bland Årets Borstahusare!”

Årets Borstahusare genom tiderna:

  • 2021 Claes Persson
  • 2020 Rolf Svensson
  • 2019 Tommy “Pajsen” Persson
  • 2018 Jonas Vesterberg
  • 2017 Patrik Ringqvist
  • 2016 Hjördis Svensson
  • 2015 Mats “Tucken”  Nilsson
  • 2014 Per “Pelle” Bengtsson
Till arkivet