Far och son ställer ut på Slottet

Henrik Stierna är redo att visa upp sin konst för (fysisk) publik. Debuten sker på Galleri Slottet 7 i Landskrona.
Henrik Stierna är redo att visa upp sin konst för (fysisk) publik. Debuten sker på Galleri Slottet 7 i Landskrona.

Vi noterar att far och son, Thor-Björn Johansson och Henrik Stierna, ställer ut tillsammans på Galleri Slottet 7 vid Citadellet i Landskrona kommande helg.

Att mor och dotter Gynning, det vill säga Agneta och Carolina just nu är aktuella med en utställning på Pumphuset i Borstahusen har knappt gått någon förbi. En annan spännande och kreativ familj visar i helgen upp sitt skapande på det fina galleriet, Slottet 7 inne på Citadellområdet i Landskrona.
Det är far och son Thor-Björn Johansson och Henrik Stierna som för första gången ställer ut tillsammans. Det är däremot inte första gången de arbetar tillsammans. Henrik Stierna har tidigare formgett sin pappas fotoböcker och utställningsaffischer.

Fotograf Thor-Björn Johansson känner Landskronapubliken efter ett antal mycket fina utställningar i hemstaden.
– Denna gången visar jag svartvita silvergelatinfotografier från ett livslångt fotoskapande. De äldsta bilderna är från Ekensbergs Varv i Stockholm 1969 och den senaste från projektet NÄRA/NEAR i Landskrona 2020, berättar han.

Thor-Björn Johanssons konstfotografierna har ofta en abstrakt karaktär liksom det måleri som Henrik Stierna visar. Nu får det svartvita bilderna spegla sig i sonens färgstarka dukar med det gemensamma att bådas bilder har en påtagligt lugnande inverkan.
– Förhoppningsvis lämnar vi utrymme till betraktarens fantasi, säger Thor-Björn Johansson och gläds åt helgens utställning.

Möt Henrik Stierna

Vem är då Henrik Stierna?
– Jag är uppväxt i Stora Köpinge utanför Ystad och bor idag i Laröd, säger han och berättar om sina studier som via estetiska kurser under gymnasietiden fortsatt med konststudier på folkhögskola innan han hamnade på Umeå Universitet.
– Där läste jag bildlärarutbildningen och fick en fantastisk utbildning inom de flesta av konstens uttryckssätt samt konsthistoria, berättar han.

Samtidigt växte hans intresse för grafisk formgivning och han valde därför att läsa Grafisk form och Mediebild (rörliga medier). Parallellt med studierna hjälpte Henrik Stierna mindre och medelstora företag med marknadsföring och design.
– Detta gjorde sedan att jag fick jobb på en reklambyrå i Stockholm och har sedan dess, de senaste 20 åren, arbetat med marknadsföring på olika byråer i Stockholm, Helsingborg och Malmö.

Nu tänker art directorn tillåta sig att under stundom lämna marknadsföringens och den grafiska formgivningens ”exakta former och uttryck” för ett friare skapande.

– Mitt målande har alltid varit ett fantastiskt komplement till mitt 8-17-jobb och det har sedan några år tillbaka vuxit sig allt större och jag arbetar nu deltid för att hinna med att måla mer. Genom måleriet kan jag skapa mer fritt och arbeta med mer fysiska material som jag till viss del låter ha sin egen vilja.

Henrik Stierna målar uteslutande abstrakt och blandar då oftast tekniker: akryl, blyerts, oljepastell och ibland urklipp ur gamla serietidningar.
– Dessa ger för mig en koppling till min uppväxt men också en flört med pop-konsten och dess uttryck. Robert Rauschenberg, Andy Warhol och David Hockney har jag alltid varit inspirerad av. 

Även om verktygen är olika så har sonen ett sätt att betrakta ljuset och mottagaren på samma sätt som sin far.
– Jag arbetar intuitivt med färg och form och låter verken växa fram från en oftast ljus bakgrund och jag söker hela tiden en intressant och aktiv komposition som jag sedan låter betraktaren tolka på sitt eget sätt. 

Utställningen på Slottet 7 vid Citadellet är Henrik Stiernas första utställning i fysisk form.
– Det ska bli mycket spännande att se hur mottagandet av min konst blir. Jag har sedan drygt ett år tillbaka mina verk på Instagram och har därigenom blivit kontaktad, fått förfrågningar från bland annat USA, Spanien, Italien och Japan och har även sålt en del verk på det sättet. Något som hade varit svårt att göra för några år sedan. 

Passa på att besöka Galleri Slottet 7 – utställningen har öppet lördag 21/8 och söndag 22/8, 11-17 bägge dagarna.

Ekensbergs varv i Stockholm 1969.
Foto: Thor-Björn Johansson.
En tavelvägg med verk av far och son, det vill säga Thor-Björn Johansson och Henrik Stierna.

Till arkivet