Frosseri, girighet och lättja med Brandaõ Jönsson

Henrik Brandão Jönsson är författare och journalist. Han bor i Rio de Janeiro och är DN:s korrespondent i Latinamerika.
Henrik Brandão Jönsson är författare och journalist. Han bor i Rio de Janeiro och är DN:s korrespondent i Latinamerika. Foto: Dado Galdieri

Världsmästerskapet i fotboll för herrar 2014 spelades i Brasilien. Inte alla minns att Tyskland då tog sin fjärde titel. För den svenska TV-publiken lämnade däremot Henrik Brandão Jönsson ett outplånligt minne i SVT-studio som Brasilienexpert. Hans entusiasm och utspel etsade sig fast. Nu kommer författaren och journalisten till Landskrona för att berätta om sin senaste bok Där solen aldrig går ned.

I våras råkade Henrik Brandão Jönsson ut för ett rånförsök i São Paulo, just som han filmade ett inslag till DN. Ett cykelbud försökte norpa hans mobiltelefon mitt under inspelningen. Allt fångades på film och inslaget blev viralt. Den Malmöbördige journalisten gör avtryck.

– När han var här i Landskrona och besökte en vän kom de också till biblioteket. Vi kände igen honom frågade vi om han ville presentera sin senaste bok vid något tillfälle. Det tackade han absolut ja till men det kom en pandemi mellan. Nu gör vi nytt försök, säger bibliotekarie Annika Liljengren som lyckats få den karismatiske journalisten till ett föredrag.

Där solen aldrig går ned
Med avstamp i de sju dödssynderna beger sig Henrik Brandão Jönsson ut på en jordenruntresa för att skildra den osannolika historien om hur ett av Europas fattigaste länder en gång i tiden var världens mäktigaste nation. I sju kapitel berättar Henrik om arvet efter det globala imperiet. Han besöker de forna portugisiska kolonierna och upptäcker att de blivit sina grannländers syndiga motpoler: i Goa har droger och frosseri fått fäste, i spelhålan Macao har pengar och girighet tagit över, i Brasilien breder lättjan ut sig. Alltmedan Portugal känner avund inför allt hon skapat utomlands, men inte fått till på hemmaplan. 

Idag är portugisiskan världens sjätte största språk och talas av en kvarts miljard människor på fyra av jordens sex kontinenter. Ändå hör vi sällan om den delen av världen. Hur kommer det sig?

Henrik Brandão Jönsson presenterar sin senaste bok Där solen aldrig går ned tisdag 7 september 18.00 på biblioteket.

Föranmälan krävs och görs på: biblioteketvuxen.program@landskrona.se

Se vad som händer när Henrik Brandão Jönsson rapporterar från São Paulos paradgata.

Till arkivet