GÄSTKRÖNIKA - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Darwins Theory

När Landskrona Direkts flitige gäst-skrönikör Janne Svensson den gångna helgen gästade Gåsebäcksfesten och GraffitiPark kom han och tänka på en skröna från tiden i Alaska. Foto: Läsarbild
När Landskrona Direkts flitige gäst-skrönikör Janne Svensson den gångna helgen besökte Gåsebäcksfesten och GraffitiPark kom han och tänka på en skröna från tiden i Alaska.
Foto: Läsarbild

Anlände Anchorage med postflyget från Mountain Village, vid Yukonflodens mynning. I bagaget hade jag ett digert dilemma. Då jag befunnit mig i ett torrlagt område veckovis där alkohol var förbjudet, var jag något törstig. Ken som skulle fortsätta paddla på öppna havet till Nome hade bett mig att ta en fylla för honom också. Icke desto mindre, hade vi tillbringat sista kvällen med en trapper som inte ens sett en TOM viskybutelj på 6 månader. Även han undrade om jag kunde ta en fylla för honom.

Vilket innebar att jag fick vänta till tredje dagen innan jag fick tillfälle att berusa mig själv! Inrättade mig på ett bed&breakfast på L-street. Gatorna där i Anchorage, var så vist inrättade att det var från A-Z. Andra hållet, dvs de tvärande gatorna var namngivna enl numerär ordning, från 1 till oändlighet. Jag utforskade aldrig området efter ”Z”! Kanske Å,Ä Ö? Kanske specialtecken? Får ta en svängom dit igen för att kolla.

Ut på stan! På huvudgatan frekventerade jag ett ställe, glömt namnet, bara hårdingar, trappers, guldgrävare och liknande. Hade trevligt och ljög i vanlig ordning! Hemåt igen och tog en sista öl på Darwins Theory på N-street. Vandrade vidare och passerade M-street. Glittrade neonljus inviterade mig till ”Pink Bar”. Jag avstod! Stället verkade vara en aning fancy för mig. Morgonen därpå gick jag ut i det gemensamma köket för att bereda mig frukost. Där möttes jag av övriga innevånare i huset. Njojårkare de flesta: Rochelle, Ben och Frank. Även en finskättling som gått iland från en fisketrålare efter 6 månader, vi kan kalla honom Pekka, samt ägaren, även han titulerad Ben. En jättelik svart man med ett lika jättelikt leende. De var långliggare. Frank som var affärsman berättade att han hyrde rum för hela året, fast han kanske bara var där sammanlagt 2 månader. Kombinerat kontor och boende. Rochelle var professor i hjärnbiologi och ville se Alaska. Ben var en övervintrande hippie som åkte till Alaska varje sommar. Marijuana var lagligt där! Pekka då, undrar ni? Huja. Bara att se honom, gjorde nästan att man sket på sig. Varken vacker eller ful, men hans utstrålning markerade klart att han var farlig. Det är bara två, en i Malmö och en Hells Angeles-kille som jag mötte i Thailand, som haft den påverkan på mig. När jag berättade att jag var från Sverige, sade han att hans föräldrar invandrat från Finland, slog sig på stöveln och drog upp sin kniv därifrån. Finländska takter sitter i menade han! Efter 6 månader till sjöss var han törstig. Det var alkoholförbud i lokalerna, det sket han fullständigt i. Och ägaren blundade!

Det visade sig att alla gäster bjöd på frukost i löpande ordning. En säreget men väl fungerande tilltag. Denna morgon var det Rochelle, som var judinna, som bjöd på en judisk frukost. Ägaren gav sig iväg, han hade även en firma där han som pilot, flög villiga turister, runtikring. Frank och jag hamnade i solen på yttertrappan och utbytte erfarenheter. Det visade sig att han även var i Mexico som affärsman. Då har jag en ghurka-kniv alltid med, där är så många banditer. Jag bad att få titta på den, då jag aldrig sett en i verkligheten. Han hämtade den. Då ska du få se min kniv, sade jag och hämtade min svenska bajonett. Han åsåg den med intresse. Vänta, sade han och försvann. För att vara på den säkra sidan, sade han när han återkom, har jag denna också!

Han drog ur magasinet, gjorde mantelrörelse och gav mig en jättelik Colt-45. Sparade den sen jag lämnade Vietnam! Där sitter vi, två jättelika knivar på trappan och jag med en 45:a i näven. Då kommer ägaren tillbaka. Stirrar på oss och utbrister: För helvete, försöker ni skrämma bort mina gäster!!!!?

Nåväl, framåt kvällen drog jag och Pekka ut på staden. Han var JÄTTETREVLIG, men jag hade hela tiden obehagskänslor, vilket då i mitt fall, var ogrundade. Men jag förstod att detta var en kille man inte bråkade med. Vi umgicks rätt mycket följande dagar och vi var också och hälsade på hans syster, Annelie, som bodde rakt under Mount McKinley. Vi satt några timmar på Darwins Theory på kvällen.

Bartendern blev jag kär i. En flicka med irländskt påbrå. Rött hår, gröna ögon och en fulländad kropp. Kunde inte slita ögonen ifrån henne. Darwin, barens ägare noterade förmodligen detta. På väg hem passerade vi Pink Club, men både jag och Pekka tyckte de rosa neonrören verkade för fancy, så vi båda just passerade.

Tredje dagen! Äntligen en fylla för mig själv! Stack till Darwins Theory. Beundrade min tilltänkta kärlek, den rödhåriga bartendern. Vandrade hemåt, nära natten. De rosa neonljusen blinkade från Pink Club. Äh, tar väl en sista öl där, tänkte jag och slog upp dörren. Hmm? Hmm! En bögbar. Nå, har man tagit fan i båten, får man väl ta en öl med honom. Så jag stegade fram mot bardisken. Sorlet därinne avstannade. Nytt ansikte, ny kropp, måste erkänna att när jag var yngre förr, såg väldigt bra ut. Ung och vacker, numera är man bara ”och”. Ägarparet, man och faktiskt var frun en äkta kvinna, höll upp med att putsa glasen. De märkte ju att sorlet i lokalen tvärtystnat.

Det måste tilläggas att jag hade flera år i restaurangbranschen bakom mig, där jag jobbat med all slags hbtq-folk och räds ej dem. De ska bemötas med samma respekt som alla andra! Nåväl, innan jag hann beställa, flockades folk ikring mej och erbjöd sig att bjuda på en drink. Förklarade för ägarparet att jag var straight, bara kom för att ta en sista öl. De hindrade den värsta anstormningen och jag förklarade för övriga gäster detsamma. Till slut godtogs jag som straight. Stannade där flera timmar och hade förbaskat roligt! Men när jag märkte att jag började tända på en enastående vacker negress med långt midjelångt hår, gav jag mig iväg. Jag frågade henne om hon var en riktig kvinna och blev förvånad när hon sade att hon var trans. Nå du har ett vackert hår, sade jag. Hon blev jätteglad av min komplimang. Så gick jag hem och återvände aldrig.

Sen var det Darwins Theory som gällde. Det utspelades en del äventyr där, men det får vi ta en annan gång…. Jag vill bara berätta en avslutande episod. I ett försök att vara vitsig, ställde jag frågan till ägaren, Darwin, som han säkert hade hört många gånger innan. ”Really, Darwin, whats your theory?” Han hade uppmärksammat mitt intresse för den rödhåriga bartendern. Han spände blicken i mig, tittade på den rödhåriga, sen blicken till mina ögon:” Don´t be a monkey, and monk around with another monkeys monkey! Thats ONE of my theorys” Där fick jag!

JANNE SVENSSON

 

Gästkrönikör på Landskrona Direkt

Skicka din krönika till info(at)landskronadirekt.com.
Bifogat gärna en bild på dig själv eller något som illustrerar krönikan samt lite kort fakta om vem du är. Skriv även ditt telefonnummer om vi behöver ställa någon fråga. Försökt håll dig under 6000 tecken inkl mellanslag. Ingen ersättning utgår

Gästkrönikör på Landskrona Direkt

Skicka din krönika till info(at)landskronadirekt.com.
Bifoga en bild på dig själv eller något som illustrerar krönikan samt lite kort fakta om vem du är. Skriv även ditt telefonnummer om vi behöver ställa någon fråga. Försökt håll dig under 6000 tecken inkl. mellanslag. Ingen ersättning utgår.

Till arkivet