Annons

Fortsatt ökning av antalet covid-fall i Skåne

Skåne ser just nu en trend med ett ökat antal fall av covid-19, framförallt i de yngre åldersgrupperna. Ökningen ses för andra veckan i rad, från knappt 200 till drygt 350 under vecka 29. Och ökningen sker i hela Skåne.

Annons
 

– Även om det är en ökning från låga nivåer och relativt få fall totalt, är det en oroväckande utveckling. Den visar att vi behöver fortsätta att jobba för att minska smittspridningen. Det är också väldigt viktigt att alla, som inte redan har gjort det, nu tar chansen att vaccinera sig, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

Två tredjedelar av de nya fallen är i åldrarna 10-39 år. Det är också i dessa åldersgrupper vaccinationstäckningen ännu är som lägst.

Ökningen märks även på att fler provtar sig och att en större andel av dessa visar sig vara positiva. Andelen positiva i egenprovtagningen har ökat för tredje veckan i rad, från drygt två procent till nästan 7 procent under vecka 29.
– Positivt är att vi endast ser enstaka fall av i gruppen över 60 år och inga nya fall på äldreboenden. Det är också fortsatt få personer som läggs in på sjukhus för covid, säger Eva Melander.

Dags att boka vaccinering för ungdomar
Idag öppnar tidbokningen för ungdomar födda 2005 eller tidigare. Vaccineringen görs på något av de vaccinationsställen som finns runt om i Skåne. Det är viktig att försäkra sig om att man har rätt typ av legitimation när man bokar sin tid. På skane.se finns nu en informationssida om vaccinbokning för alla under 18 år.

Vaccination för dig under 18 år – Region Skåne (skane.se)

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser