Annons

Kunden fixar billigare mat vid kort datum

Vid köttdisken på ICA Kvantum i Landskrona kan kunden själv fixa ett billigare pris om det är kort datum på varan.

Varje år kastas det 1,3 miljoner ton mat i Sverige. För butikernas del beror matsvinnet ibland på att varor hinner passera bäst-före-datum innan de blir sålda. Nu har ICA Kvantum i Landskrona börjat med ett nytt grepp som man hoppas ska kunna lösa problemet.

Annons
 

Om bäst-före-datum närmar sig ska kunden själv kunna sänka priset. Kunden registrerar själv varan i en kort-datum-station och en ny prislapp skrivs ut.
– Om kunden hittar en vara som bara har tre dagar kvar till bäst före-datum tar man med den till stationen. Där kan man skanna varan och få en ny, billigare prislapp. Ju närmare bäst-före-datum varan är desto mer rabatt, berättar ICA-handlaren Regina Issal som är en av de första i Sverige att använda den nya tekniken.

Handlaren ser det som en hållbarhetssatsning som hon hoppas ska kunna minska matsvinnet, både i den egna butiken men också hos andra.
– Vi gillar att tänka framåt och utforska nya sätt att minska matsvinnet. Våra kunder uppskattar att få hjälpa till och även möjligheten att påverka sitt eget kvitto, berättar Regina Issal.
– Ingen vill ju slänga mat helt enkelt.

Hon vill uppmuntra till att välja varor med korta datum
– Vissa varor tar längre tid att förbruka och då skall man förstås välja ett längre datum så man inte riskerar att slänga. Vi vet dock att många av våra kunder äter maten redan samma kväll, och då vill vi uppmuntra till att välja ett lite kortare datum. Det här blir ett sätt att uppmuntra kunden att tänka så, fortsätter Regina Issal.

Konceptet lanserades för bara fyra veckor sedan och ICA Kvantum Landskrona är nu en av de första butikerna i Sverige att börja arbeta med det.
– Vi kommer fortsatt att kolla datum och prissänka varor precis som innan, men det här blir ett komplement där du som kund också får göra smarta val och vi tillsammans kan se till att varor äts upp istället för att dom kastas.

Ett globalt problem
Matsvinnet är idag en av de enskilt största bovarna till koldioxidutsläpp i världen. Enligt EU:s agenda 2030 skall matsvinnet halveras under de kommande tio åren. Idag står hushållen för cirka 75 procent av det totala matsvinnet. Handeln står för 5 procent och jordbruket/produktionen för 20 procent.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser