Annons
Måndagen den 24:e januari
4.7°C 5.8m/s
Dagens namn: Erika

Konstnärer öppnar sina ateljéer

Nathalie Thengius är en av ett 30-tal konstnärer som öppnar upp sin ateljé den 23-25 juli.

Den 23-25 juli öppnar ett 30-tal konstnärer i västra Skåne upp sina ateljéer mellan klockan 11 och 17. Det är Konst-Föreningen i Viken som arrangerar. Sex av konstnärerna har sina verksamheter i Landskrona. Landskrona Direkt har träffat Nathalie Thengius.

Annons
 

Arrangör är Viken-konstnären Christel Jönsson som driver Konst-föreningen.
– Det var så många yrkesverksamma konstnärer som, på grund av coronan, inte kunde vara med på årets Konstrunda. När det nu är lite ljusare tider så fick jag idén om att arrangera Öppna Ateljéer i Västskåne, säger Christel Jönsson.

Konstnärerna finns från Båstad i norr till Landskrona i söder.
– Vi presenterar en mångfald i åldrar och genrer för att visa på bredden som finns i området. Det visas allt från figurativ skräck, graffittiinspirerat, abstrakt till klassiskt måleri. Skulptur, keramik och foto. Kort och gott – något som passar alla.

Ateljé i Rådhuset
En av konstnärerna i Landskrona som öppnar upp sin ateljé är Nathalie Thengius som har sin ateljé i Rådhuset.
–  Jag flyttade hit från Fröfabriken i höstas så jag har varit här i några månader nu, säger hon och visar upp sin lilla ateljé som ligger på översta våningen med ingång på baksidan av Rådhuset.
– Det bästa med att sitta på Rådhuset är att det är nära till allt. Jag bor bara några minuter härifrån. Jag kan gå hit när jag vill. Här är även både trevligare och tryggare än i Fröfabriken.

Hon ser verkligen fram emot att möta konstintresserade i sin ateljé.
– Det ska bli kul. Det är första gången jag är med på något sådant.

På väggarna i hennes ateljé hänger ett stort antal tavlor med naturen som gemensam nämnare.
– Jag tycker det är kul att måla människor men jag har snöat fast på naturbilder nu. Mycket av min inspiration får jag när jag är ute och vandrar. När jag sedan målar så försöker jag leva mig in i hur det är, säger hon och skrattar.

Satsar på konsten
Nathalie Thengius pluggade under ett år till bildpedagog på Konstfack i Stockholm. Hon fortsatte dock att måla och har haft lite utställningar här och där. Det hamnade dock i skymundan när hon började jobba mer.
– Jag jobbar som illustratör på Assa Abloy. Jag gör bilder till deras manualer, säger konstnären.
– Jag var i valet och kvalet om jag skulle satsa eller bara måla som hobby. Nu har jag bestämt mig. Jag har startat företag. Det betyder att jag har gått ner i arbetstid för att kunna måla mer. Målet är att en vacker dag kunna leva på min konst.

Och visst börjar det rulla på för Nathalie Thengius.
– Flera tavlor som hänger här är redan paxade.

Praktiskt taget alla hennes verk är oljemålningar.
– Jag jobbar nästa bara med olja. Men ibland målar jag med akvarell för att komma igång. Jag sysslar även med digital konst men det har legat på hyllan ett tag. Jag har testat att försöka överföra den digitala konsten till olja men det är svårt. Jag jobbar ju digitalt på Assa Abloy så det blev lite mycket.

Vill ha ett lugn i sina tavlor
Konstverken är stora och små. De är dock alla väldigt harmoniska.
– Det är kul att måla stora tavlor. Det är som att måla en hel värld. Att måla små är som att titta in genom ett fönster, säger hon och berättar om känslor som hon vill förmedla.
– Jag älskar det disiga mest. Det är så stressigt i världen. Då tycker jag om att titta på något som inte är stressigt. Vill kunna vila lite men fatta ändå. Jag vill ha lugn och ro. Den mest tacksamma vägledningen är att folk säger att de blir rofyllda och mår bra, att de går ner i varv. Det måste ju betyda något. Och jag mår bra när jag vet att någon annan mår bra.

Förutom Nathalie Thengius så öppnar följande konstnärer i Landskrona kommun upp sina ateljéer den 23-25 juli.

 • Inga Björstedt, Ryavägen 40, Vallåkra
 • Birgitta Liljeqvist, Heimdalsgatan 28, Glumslöv
 • Mikael Liljeqvist, Heimdalsgatan 28, Glumslöv
 • Berit Fradera, Rådhuset (granne med Nathalie Thengius)
 • Lena Olsson, Onsjögatan 2, Landskrona

Övriga konstnärer som ställer ut i Öppna Ateljéer i Västskåne:

 • Anders Segerson, Båstad
 • Mikael Bertmar, Båstad
 • Cecilia Kraitz, Båstad
 • Christel Khan, Förslöv
 • Anette Nilsson, Förslöv
 • Katinka Husberg, Munka-Ljungby
 • Ester Cavallin, Munka-Ljungby
 • Harald Hjärne, Munka-Ljungby
 • Shahla Friberg, Arild
 • Gordon Skalleberg, Skäret
 • Tomas Vagner, Höganäs
 • Tim Nedrup, Väsby
 • Shaw Petronio, Väsby
 • Gunnar Tryggmo, Viken
 • Christel A Jönsson, Viken
 • Ida Bentinger, Viken
 • Maria Montelius, Mjöhult
 • Susanne Jönsson, Helsingborg
 • Annika Bryngelson, Helsingborg
 • Azita Sassanian, Helsingborg
 • Katarina Mollberg, Helsingborg
 • Rita Winde, Helsingborg
 • Rikki Winde, Helsingborg
 • Josefine Axelsson, Helsingborg
 • Karin Frennesson Westblad, Helsingborg

Men information om Öppna Ateljéer i Västskåne och konstnärerna hittar du på evenemangets Facebooksida.

Nathalie Thengius har sin ateljé högst upp på baksidan av Rådhuset.

Natur och lugn är något som Nathalie Thengius njuter av och vill förmedla med sin konst.

Nathalie Thengius gillar att måla i naturligt ljus. Något som hon får en hel del av i sin ateljé.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser