Annons
Måndagen den 24:e januari
4.7°C 5.6m/s
Dagens namn: Erika

Årets företagare 2020 korade

Företagarna Landskronas vice ordförande Tjoffe Nilsson och ordförande Ina Zachhau delade ut utmärkelsen Årets Företagare 2020 till Peter Hartford som driver Hartford Rederi AB – Landskronabåtarna

På tisdagskvällen mottog Peter Harford på Hartford Rederi AB – Landskronabåtarna samt Oskar Wiklund på Borstahusens Gräv & Schakt utmärkelsen som årets företagare respektive årets unga företagare 2020.

Annons
 

Vädergudarna var på bästa humör när Företagarna Landskrona presenterade vilka som får utmärkelserna för årets företagare 2020. Kvällen inleddes med tal av ordförande Ina Zachhau och därefter talade representanter för såväl Landskrona stad som Svalövs kommun.

Kvällens förste pristagare var Peter Harford på Hartford Rederi AB – Landskronabåtarna.
– Det känns stort. Jag lyckades aldrig med fotbollskarriären i Rydebäck. Så detta får bli min guldboll, säger Peter Hartford och skrattar.
–  Det känns som ett kvitto på att man har lyckats med allt jobb som man lagt ner under åren.

När han etablerade sig i Landskrona hösten 2009 ställde sig många tvivlande till att turfisket skulle vara lönsamt. Det har dock visat sig att det var en lyckad satsning.
– Framgången är att vi har satsat på ung och formbar personal. Dom har börjat som matroser och de bäst lämpade har sedan blivit skeppare. Dessutom är vi flexibla och har många bollar i luften.

I Landskrona började allt med båten Emma 2009.
– Två år senare satsade vi på Linda som vi renoverade och ytterligare två år senare köpte vi Emelie och därefter blev det Vike och där är vi idag. Vi kör sju dagar i veckan, 365 dagar om året, säger redaren och berättar om en tradition som kommit för att stanna.
– Julafton är en trevlig tradition. Då har vi alltid två fulla båtar och alla har tomteluvor på sig. Det är en kul tradition. Det roligaste är dock att göra alla glada, barn och vuxna, samt att det blivit en träffpunkt för många landskronabor och utombys boende. Vi har ett gäng från Småland som kommer varje lördag.

Peter Hartford siar om framtiden.
– Jag har idéer. Vi har lite nytt på gång och det innefattar en ny båt. Vi vill vidga vyerna rent rederimässigt. Vi vill satsa på att köra turer till fartyg som ligger på redden. Det kan vara att transportera besättning till båtar som är på väg genom sundet. Det kan även bli transporter av proviantering eller reservdelar vid behov.

De olika bollarna som Peter Hartford syftar till handlar om allt från glass till försäljning av fiskeprylar.
– Vi fick en idé när vi såg att det inte fanns någon utpräglad glassbutik typ en sådan som finns i Bjärred. Det resulterade i Dockside. Sen har vi sportfiskebutiken tillsammans med Timmie Walin. Vi arrenderar även marinan i Nyhamn och sköter driften av den. Fler sidoprojekt är fiskeläger och företagsfiske.

Årets unga företagare i Landskrona 2020 blev Oskar Wiklund som fyller 25 år i augusti. Han driver Borstahusens Gräv & Schakt.
– Som namnet säger så sysslar vi med allt inom grävning, schakt och avlopp samt dräneringar och lägger plattor, säger pristagaren.

Och att ha en firma inom byggbranschen i Borstahusen idag är en lukrativ affär.
– Att vi är i Borstahusen är perfekt. Dom bygger överallt här så vi har att göra, säger Oskar Wiklund.

Företaget Startade 2016 och har idag tre anställda och två inhyrda.
– Det känns bra så här. Sen vet man aldrig vad som händer i framtiden.

Årets Företagare 2020 – Peter Hartford

Motivering

Företaget startade 2009 och med en erfaren sjökapten vid rodret har seglatsen flutit fram på bästa sätt. Flottan har vuxit från en till snart fem båtar och verksamheten har breddats på flera sätt. Många är dom gäster som klivit ombord på båtarna för en härlig dag på Öresund och med förhoppningen att många stora fiskar nappar under fisketuren. De uppskattade fisketurerna lockar många utanför kommungränsen och bidrar till att dra turister till staden som därmed förstärker besöksnäringen i Landskrona.

Årets företagare har även satsat på fiskebutik, glassbutik i världsklass, fiske i Vallgraven, service i Nyhamns småbåtshamn, servicetransporter till fartyg i Sundet, Ven-turer och fiskeläger för ungdomar. Listan kan göras lång. Många ungdomar har fått chansen att lära sig ett yrke från grunden ombord på båtarna, som sedan lett till utbildning och anställning. Sommartid skapas ett 30-tal arbetstillfällen i företaget. Detta är en sann entreprenör som är full med nya idéer och som satsar på framtiden.

Årets unga företagare 2020 – Oskar Wiklund

Motivering

Karriären startade i en grushög redan som liten pojke. Grävmaskiner och traktorer gillade den lilla killen precis som många små pojkar. Men till skillnad från de flesta så förverkligade han sin barndomsdröm och redan som 20-åring startade han sitt företag. På bara några år har han nått stor framgång med många nöjda kunder, stort samarbete med byggfirmor, privatpersoner och dessutom blivit arbetsgivare med ett par anställda. Att träffa en trevlig kund och komma fram till en bra lösning som gör kunden väldigt nöjd brinner han för. Fortfarande gillar han att gräva, men nu med större maskiner, och går varje dag till jobbet med glädje. Han har ett stort driv och engagemang och är en sann entreprenör.

På kvällen korades även Göran Larsson på Söderåsens Värmeteknik AB och Nils-Hugo Lindström samt Jakob Dahlström på Wermö & Trädgårdsanläggning AB till årets företagare  respektive årets unga företagare i Svalöv 2020.

Oskar Wiklund var så här nöjd när han mottog utmärkelsen Årets Unga Företagare 2020.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser