Kelim – Mindre Asiens mönstrade mattor

Raija Öhrstedt och Anneli Oxestierna visar upp den kanske mest exklusiva mattan på utställningen. Det är en Drak-Soumakmatta från Lesghi-pområdet i Daghestan
Raija Öhrstedt och Anneli Oxestierna visar upp den kanske mest exklusiva mattan på utställningen. Det är en Drak-Soumakmatta från Lesghi-pområdet i Daghestan.

När Landskrona museum öppnar upp igen i sommar görs det med en unik utställning fylld av färger och mönster. Det är inte ofta en så pass stor Kelim-samling visas upp. 

Redan i december skrev vi om den stundande utställningen av Kelimmattor på Landskrona museum. Restriktionerna i kombination med lokala beslut har gjort att museet hållit stäng. Lördagen den 19 juni är det dock dags att öppna upp igen.

Kelimmattor har vävts i Mindre Asien i över tvåtusen år och har spridits över världen och fascinerat och förfört i århundraden. Hantverket är antikt men fortfarande levande.

Mattorna – ett trettiotal – kommer från en privat samling och är främst vävda under 1800-talet. De flesta har sitt ursprung i olika delar av Turkiet, men man kan även bekanta sig med mattor från Syrien, Georgien, Ryssland, Armenien och Azerbajdzjan.  I dessa länder är kelimer en naturlig del av vardagen. De används som såväl bruksföremål som utsmyckning. Stora kelimer skapar rumsindelning och täcker golven, bekväma kuddar och dynor är klädda med kelim och kelimvävda säckar används till förvaring av allt från mat och husgeråd till kläder.  

I utställningen kan besökaren komma riktigt nära och studera mattorna in i minsta detalj. Samtidigt är det också en plats för inspiration. Mattorna ger en speciell känsla åt utställningsrummen och ljussättningen framhäver den otroliga mönsterrikedomen och färgerna.  

Det är en levande historia som visas på Landskrona museum:  
– Utställningen är också en bro till olika textiltraditioner i världen, eftersom liknande mönster kan kännas igen i exempelvis äldre, skånska textilier, säger Raija Öhrstedt, konservator i orientaliska textilier samt initiativtagare till utställningen.   

Utställningsproducenter är Åsa Karlsson och Anneli Oxenstierna, Landskrona museum i samarbete med Raija Öhrstedt, konservator i orientaliska textilier.

Utställningen är öppen från den 19 juni till 10 oktober, fri entré.

Till arkivet