Annons

Nu finns gott om vaccinationstid för 50-59-åringar

Imorgon, torsdag, släpps ännu fler vaccintider till Skånes 50-59-åringar och redan på fredag kan de som är 45 år äldre börja boka tid. Samtidigt arbetar Region Skåne intensivt med en lösning för att skapa bättre överblick av tillgängliga tider.

Annons
 

Just nu pågår vaccinationerna i åldersgruppen 50-59 år, det finns tillgängliga tider och ytterligare tider kommer att finnas från torsdag kväll.
– Vi uppmanar alla 50-59-åringar som inte redan är vaccinerade att boka sin vaccintid nu. Det finns gott om tider just nu, säger Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare i Region Skåne.

På fredag öppnar vaccinbokningen även för personer 45 år och äldre.
– Vi vill inte stå med tomma tider, utan vi vill använda allt vårt vaccin, säger Maria Landgren.

Nästa vecka kommer i princip alla de upphandlade vaccinställena att vara i gång. Nu väntas också vaccinleveranserna att öka i snabb takt, de närmaste tre veckorna väntas 160 000 doser. Det gör att Region Skåne kan öka upp vaccinationstakten. Hittills har 43 procent av Skånes vuxna befolkning, drygt 470 00 personer, fått sin första dos och 17 procent är fullvaccinerade. Samtidigt fortsätter 160 vårdcentraler att färdigvaccinera alla över 60 år med dos två.
– Vi ser att vi snabbt kommer att kunna öppna för nya åldersgrupper. Men ska så klart säkerställa att det finns tider att boka när vi öppnar för en ny åldersgrupp, säger Maria Landgren.

Hon uppmanar också alla att planera för sin andra dos så att man finns på plats på den tid som man får inbokad för denna.
– Tänk på det när du bokar dos ett att du också är tillgänglig för att ta dos två. Vi har inte vaccin så att vi kan ha många ombokning och avbokningar. Hela systemet bygger på att du kommer på din andra tid, understryker Maria Landgren.

Bättre överblick över vaccintider
Region Skåne arbetar för fullt med att förbättra tidsbokningen för vaccin mot covid-19. Målet är att det ska bli enklare att hitta en tid som passar. Man kommer att kunna få en samlad bild över var de olika vaccinatörer finns och hur många tider som är bokningsbara. När lösningen är på plats kommer den att nås genom webbplatsen 1177.se

Denna vecka skickar Region Skåne ut ett vykort med information om hur man boka tid för vaccin mot covid-19 till alla som är mellan 50 och 59 år. Det är en uppmaning till dem som ännu inte har bokat en tid att göra det. Vykortet hänvisar till webbplatsen 1177.se där man kan läsa mer om hur man bokar och kan få informationen på olika språk.

Besökslättnader nästa vecka
Det generella besöksförbudet inom Region Skåne upphör från och med den 7 juni. Region Skåne återgår till säkra besök där varje verksamhet avgör vad som gäller utifrån lokala förutsättningar.

Inom kvinnosjukvården – förlossning, BB första dygnet efter förlossningen och kejsarsnitt – innebär detta bland annat att frisk en partner/närstående kan följa med om denne har ett negativt antigenstest, det gäller även om partnern är vaccinerad. Frisk doula kan följa med till förlossningsavdelningen.

Besöksrestriktionerna är dock kvar på bland annat på ultraljud, dagvårdsavdelningar och andra gynekologiska mottagningar. Besökstid på gynekologiska vårdavdelningar återinförs för max två besökare per patient.
– På ultraljudsmottagningarna och andra mottagningar är det trångt och många av våra patienter är inte vaccinerade. Där hoppas vi på att kunna öppna upp när alla åldersgrupper har blivit vaccinerade, säger Pia Teleman, verksamhetschef för kvinnosjukvården i Region Skåne.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser