Annons

Brand i fartyg i Landskrona hamn

Styrkor från åtta räddningstjänster är på plats i Landskrona hamn för att bekämpa branden ombord på Salar.

Uppdaterad 16.25

Det brinner i ett fartyg i Landskrona hamn med kraftig rökutveckling som följd. Larmet inkom strax efter klockan 14 på måndagseftermiddagen. Det är metallskrot som lastats i det 80 meter långa fartyget som brinner.

Annons
 

Räddningstjänsten är på plats med flera styrkor. Någon större risk för spridning finns inte. Ingen person uppges heller vara skadad.
– Vi fick in larmet klockan 14.13. Men branden är under kontroll så vi är där med fyra bilar just nu, säger Anders Liljeberg, larmbefäl vid räddningstjänsten Syd och berättar om släckningsarbetet.
– Vi lämpar av skrotet och släcker efter hand. Det betyder att det kommer att ta sin tid. Min gissning är att vi kommer att hålla på fram till kvällen i alla fall.

Vad som orsakat branden är oklart men Anders Liljeberg har sina funderingar.
– Vi tror att det beror på gnistbildning i samband med att man lastat metallskrotet. Där har då kanske varit olja och färg som gjort att det börjat att brinna och sedan har den starka värmen hållit eldsvådan vid liv.

Med tanke på hur mycket metallskrot som lastas i Landskrona hamn så kan det tyckas märkligt att inte fler bränder uppstår.
– Jag har faktiskt inte varit med om det tidigare. Men det betyder ju inte att det aldrig har hänt. Jag tror att de som håller på med detta är ganska duktiga på att hantera mindre bränder själva, säger larmbefälet.

Rökutvecklingen är fortfarande vid 16.20-tiden mycket kraftig men lyckligtvis blåser vindarna från staden vilket innebär att röken blåser in över varvsudden. Räddningsledaren uppmanar dock alla i området där det finns rök att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.
– Vi fick in några samtal om att röken blåste in på varvsudden och därför har vi nu varnat att de som är där ska hålla sig inomhus, avslutar Anders Liljeberg.

För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad eller P4 Malmöhus.

Den massiva röken drev mot varvsudden och alltså bort från Landskrona centrum.

Röken vällde in över varvsudden och gjorde så även vid 16.30-tiden.

Räddningstjänsten riktade sitt släckningsarbete såväl mot fartyget som mot skrot som lyftes till land.

En kommentar till "Brand i fartyg i Landskrona hamn"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | 500 ton skrot släckt – Nu väntar inspektion av fartyget

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser