Landskronafotografer i dokumentärfotosalong

Bilden på den piprökande mannen som häller uppe en kopp kaffe är en av fyra bilder som som pryder affischen för den kommande Dokumentärfotosalongen. Bilden heter  Skogen, Hede 2 och är fotograferad av Thor-Björn Johansson, Landskrona.
Foto: Thor-Björn Johansson

Juryn har talat – nu står det klart vilka som ställer ut i årets Dokumentärfotosalong. Bland 257 sökande från hela Sverige har juryn valt ut 83 fotografer och filmare som ställer ut på Arbetets museum i Norrköping och Västerbottens museum i Umeå i höst. Två av dessa är skrivna i Landskrona och en är bosatt i Teckomatorp.

Sedan 2017 har Arbetets museum i Norrköping anordnat Dokumentärfotosalongen i syfte att uppmärksamma det dokumentära fotografiet. I år fyller salongen fem år och utökas samtidigt med en systerutställning på Västerbottens museum i Umeå. Och intresset för att delta har varit rekordstort: 1345 foton och 45 filmer har skickats in – mer än tre gånger så många bidrag som förra året.

– Juryarbetet har varit både extra svårt och extra roligt i år, med den mängd bilder och filmer som skickats in. Bidragen visade på en stor bredd i tolkningar av temat och många starka berättelser. Vi är otroligt glada för samarbetet med Västerbottens museum som ger oss möjlighet att visa upp mer foto och film än någonsin tidigare, säger Johanna Haverlind, jurymedlem och utställningschef på Arbetets museum.

Efter två dagar av tuffa juryförhandlingar blev det till slut 83 fotografer, varav 42 kvinnor och 41 män, som går vidare och sammanlagt kommer att ställa ut 249 bilder och 10 filmer i salongen. Alla på årets tema; ”Se mig!”

– Jag är glad och stolt. Jag deltar med sex silvergelatinfotografier på skogsarbetare från Hede i Härjedalen från 1971, säger Landskronafotografen Thor-Björn Johansson vars bilder på lotsar och båtmän vi kunde skåda på Landskrona Museum ifjol.

Londonbaserade Fanny Beckman har adress i Landskrona och även hon är en av fotograferna som tagits ut till Dokumentärfotosalong. Bland de uttagna fotograferna noterar vi även Stefan Karlsson, Teckomatorp.

– En resa ut i världen. In i andras liv. Vardag och högtider, sorg och glädje, allvar och humor. Allt ryms i de bidrag som vi fått förtroendet att ta del av, säger Petter Engman, jurymedlem och fotograf vid Västerbottens museum. Årets jury bestod i övrigt av Johanna Haverlind, utställningschef, Arbetets museum samt Landskronabekante Nils Petter Löfstedt, regissör och fotograf som Landskronaborna mest känner från det enorma arbete han lagt ner med Jean Hermanssons bildarkiv som bekant finns hos Landskrona Foto.

Dokumentärfotosalong 2021 öppnar den 4 september 2021 och pågår till 9 januari 2022 på Arbetets museum och Västerbottens museum. Under visningen av utställningen utses tre stipendiater som erhåller 5 000 kronor vardera utifrån tre kategorier: Juryns pris för bästa bild/film, Juryns pris för bästa bild/film utifrån temat och Publikens pris för bästa bild/film. Stipendiet offentliggörs och delas ut under evenemanget Dokfotodagen på Arbetets museum i oktober.

Till arkivet