
Idag är det den internationella biologiska mångfaldens dag och vad passar väl då bättre än att berätta om vårt besök på fabrikstaket hos bina på Ljuspunkten.
Sedan ett par veckor tillbaka finns två bikupor placerade uppe på taket till den tidigare fabriksbyggnaden som en gång i tiden startade som Järnkonst. 25-30 000 bin uppskattar yrkesbiodlaren Mathis Kögel att de finns i de båda bisamhällena. Men seriöst, vi befinner oss strax intill Landskronas mest förorenade mark är det så klokt att placera ut bin här?
– Jag har tagit del av mätningar och studier man gjort på bin och honung från centrala Berlin. Det är utmärkt kvalité på det. Stadshonung kan rent av vara bättre än rapshonung då det kan förkomma besprutning av dessa fält på landet, säger Mathis Kögel och förklarar att all ren honung är antiseptiskt.
– Det innebär att den motverkar svamp- och bakteriebildning. Honungen blir därför inte förstörd utan renas i biets mage.
– Inom biets flygradie som är ett par kilometer finns här gott om fruktträd och blommor i parkerna, säger han och sveper runt med ärmen där vi står på taket ovanför Landskrona Padel.
När vi försiktigt närmar oss kuporna är det världsbiets dag (som alltid infaller den 20 maj) och nyfikenheten på om de båda samhällena kommit igång med honungsproduktionen sedan de placerades ut här för två och en halvvecka sedan är stor, inte minst med tanke på den kyliga våren. Ganska omgående skiner Mathis Kögel upp.
– Det ser bra ut. Det utvecklar sig som de ska.
Det mödosamma arbetet med att samla in pollen och nektar, äggläggning av drottningen och lagring av honung är i full gång i båda kuporna. Mathis Kögel går igenom kuporna noga och berättar intressant om de olika binas uppgifter.
Efter lite letande hittar han så också den första drottningen. En liten målad grön prick på hennes rygg förkunnar att hon föddes 2019.
– Drottningen lever i cirka 3-5 år. De övriga betydligt kortare tid. Arbetsbina ägnar sina första veckor i livet med att mata larver och städa i kupan innan de under några hektiska veckor söker nektar och pollen. De jobbar ihjäl sig, säger Mathis Kögel som anser att biet är en obeskrivlig spännande insekt.
Spännande ska det också bli att ta del av honungen från fabrikstaket.
– Jag tippar att vi kommer att få 50 kilo. Den biologiska mångfalden här runtikring gör att jag tror på en mycket god stadshonung.
Titta på bina nu
Det går att se hur bina surrar utanför kuporna på taket genom en webkamera som står på dygnet runt.
– Det finns några likande kameror på andra platser i världen men detta är den första jag hört talas om i Sverige, avslutar Mathis Kögel och tipsar om adressen https://rooftopbees.se/.