Annons

Kulturverkstan bjöd på kreativ konstfest

I och kring Galleri 1658 bjöd Kulturverkstan in till en kreativ fest i dagarna två.

Landskronaprofilerna Anders Cöster och Jens Jentin Lindberg har i dagarna två lånat ut sitt lilla mysiga galleri på Norra Kyrkogränden till Kulturverkstan. Precis som det står skrivet på väggen till Galleri 1658 så har sannerligen ”Kutluren”  flödat såväl inomhus som på bakgården och i gränden när barn från Öster visat upp vad de skapat under ett par vårmånader.

Annons
 

En gitarrists sköna toner lockar oss in i gränden och på trappan till Galleri 1658 står Sham Basha och hälsar välkommen och bjuder samtidigt in till en guidad visning av utställningen. Tillsammans med hennes vän Areej Alokleh beskådar vi självporträtt, graffitimålningar, akvareller, små skulpturer i lera och rent av flera målningar på duk.

– Det roligaste är att måla tavlor på duk. Då är det på riktigt. De får man vara rädd om och kan inte bara kasta som ett papper, säger Sham Basha och berättar att hon drömmer om att bli konstnär när hon blir vuxen.

Ciceronernas entusiasm smittar av sig. Stämningen är hög och på innegården bjuds det såväl fika, frukt och godis ackompanjerat av en trumlektion.

En sprakande utställning
På gatan, i galleriet och på gården visar barn från ett av stadens mest segregerade område stolt upp sina kreativa skapelser för föräldrar, förbipasserande och en och annan kulturtant och farbror som hört talas om utställningen.

Det är den idéburna paraplyorganisationen för föreningar och organisationer i Landskrona, Hela ideella som står bakom Hela hoppet, aktivitetshus i ÖV-huset och på Koppargården 21 och det är inom denna sfär vi hittar Kulturverkstan.
– Vi håller till på ÖV-huset och har sedan den 1 mars nått ut till ett par hundra barn i och kring Öster, säger projektledare Camilla Nordström.

– Jag har drivit likande projekt på andra platser. Bland annat på Rosengård i Malmö. Jag vet inte om jag någonsin har sett barn växa så fort på så kort tid någonsin. Vilken stolthet, glädje och framförallt självförtroende som växt fram under denna korta tid.

Aktivitetshusen är inte tänkt att fungera som en fritidsgård utan tanken är att här ska  finnas aktiviteter för alla åldrar, allt för att främja integrationen i Landskrona.
– Vi bjuder på mellanmål varje dag. Vissa kommer bara förbi just då. Genom barnen har vi lyckats nå ut i stadens mest segregerade områden, berättar Camilla Nordström.

Det är tack vare stöd från Sparbanksstiftelsen Skåne och Swedbank som Hela Ideella kunnat skapat en kulturell mötesplats i lokalerna på Ödmanssonsgatan 12. Här får barn och unga lära sig spela gitarr, keyboard och trummor. Här finns en målarverkstad, symaskiner, dans, spel och mycket annat. I beskrivningen sägs att barn i årskurs 3-6 är hjärtligt välkomna när det är skapande verksamhet i Kulturverkstan på måndagar och tisdagar.
– Nu är vi inte alldeles fyrkantiga. Kommer det någon som är ett lite för ung eller för gammal så får de vara med, säger Camilla Nordström.

I dessa pandemitider har aktivitetshusen haft en enorm betydelse.  Stadens fritidsgårdar har varit stängd, föreningar har tvingats ställa in träningar och annan verksamhet. Barnens neutrala platser för trygghet och gemenskap har skalats bort.
– Våra barn håller gärna till på biblioteket men inte heller där har det gått att vara. Så man har kommit till oss i allt större utsträckning. Som tur är har vi gott om plats i ÖV-huset men även vi har tvingats införa begränsningar, förklarar Camilla Nordström som verkligen hoppas på en förlängning av såväl Kulturverkstadsprojektet som aktivitetshusen.

– Vi ska nu utvärdera Kulturverkstan och i dagarna väntar vi besked om vi får förnyat statsbidrag från Delmos (Delegationen mot segregation) så att vi kan driva aktivitetshusen vidare, säger Camilla Nordström.

Galleristen Jens Jentin Lindberg som mest gått runt med ett lyckligt leende på läpparna och beskådat aktiviteterna i hans lokaler är bergfast.
– Barn är det viktigaste som finns och de skall alltid få de bästa förutsättningarna i livet. Jag hoppas innerligt att detta fantastiska projekt får fortleva. På något sätt ska vi minsann upprepa detta även nästa år, utlovar han.

Areej Alokleh berättar om graffitiväggen man har på ÖV-huset.

Med stor inlevelse guidade Sham Basha runt besökarna  i utställningen.

På gården bjöds det på nyvunna kunskaper bland trummorna.

En kommentar till "Kulturverkstan bjöd på kreativ konstfest"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Hela ideella får nästa 4 miljoner

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser