Buagården – en semesterräddning för utsatta barn

Till sommaren kommer cirka 10 ensamstående föräldrar med barn att få chansen att åka på en välbehövlig semester. Foto: Thomas Carlander
Till sommaren kommer cirka 10 ensamstående föräldrar med barn att få chansen att åka på en välbehövlig semester.
Foto: Thomas Carlander

För många ensamstående föräldrar som har det tufft ekonomiskt är sommaren inte alltid så ljuvlig som för andra. Detsamma gäller många barn. Medan grannar och klasskamrater åker på semester så tvingas många stanna hemma.  Nu öppnar dock Odd Fellowlogerna i Landskrona för möjligheten att ett tiotal föräldrar med barn helt utan kostnad kan få en veckas semester på stiftelsen Odd Fellows Buagård utanför Uddevalla.

Det är logebrodern Thomas Carlander som tillsammans med sin sambo fick blodad tand efter att de anmält sig som volontärer på Buagården för ett par år sedan.
– Det var fantastiskt att se hur såväl barnen som föräldrarna levde upp. Idén föddes om att vi i Landskrona skulle boka in hela Buagården en vecka och samla in pengar så att vi kan hjälpa de som verkligen behöver. Och nu är vi där, säger Thomas Carlander.

Egentligen skulle projektet sjösättas förra sommaren.
– Men så kom coronan. Därför beslöt vi då att göra ett mindre projekt på Ven. Men nu blir det av.

De som kan ansöka är ensamstående förälder, med barn mellan 2 och 10 år och som har en utmanande ekonomisk situation. Resan äger rum med start söndagen den 11 juli.
– Då har vi ett antal mindre hyrbussar och kör upp 20-25 föräldrar och barn till Buagården. Vi hoppas att veckan ska ge möjlighet till egna friluftsaktiviteter, fotboll, studsmatta, lekar i skogen och bad i havet, cirka 800 meter bort, bland annat, säger Thomas Carlander.

Buagården ligger i ett naturskönt område i skärgården utanför Uddevalla. Gården förvärvades av Odd Fellow redan 1947. De senaste 20 åren har fastigheten succesivt moderniserats och idag är allt handikappanpassat och den senaste tekniken finns på plats.
Rummen har antingen två eller tre bäddar och gästerna behöver inte tänka på mat eftersom den serveras tre gånger om dagen, plus fika.
– Däremot måste man vara med att städa anläggningen, både under veckan och innan hemfärd, säger Thomas Carlander och ler.

Nu är det alltså dags att ansöka för att kunna åka med.
– Sista ansökningsdag är satt till den 15 juni. Men skulle det inte vara fullt då eller om vi får något återbud så är det klart att man kan ansöka senare. Vi vill ju att alla rum ska fyllas. Priset för oss är det samma.

Mejla till bua@b-23.se så får du en anmälningsblankett i din e-postkorg.

Buagården är vackert belägen utanför Uddevalla.
Foto: Thomas Carlander
Till arkivet