Annons

Storfamilj flyttade från äldsta gatan

Sofia Björne leder Hjerti och hennes “dunbollar” genom Slottsparken ner mot vallgraven.

Från en mysig liten bakgård på Gamla Kyrkogatan ner till vallgraven i Slottsparken är det några modiga tusen steg, åtminstone om man är en nykläckt andunge.

Annons
 

För grannarna Martin Zander, Sofia Björne och Bo Wikström har det kommit till att bli en vårlig tradition att ledsaga gräsanden Hjerti och hennes ”dunbollar” till vallgraven.
– I år la hon elva ägg på min innergård, tio kläcktes och nu ska vi leda de ner till vattnet, berättar Bo Wikström när hela sällskapet passerar förbi redaktionen.

Det var fjärde året som Hjerti häckade i anslutning till stadens äldsta gata, den pittoreska  Gamla Kyrkogatan mitt i Landskrona centrum.
– Vi börjar få rutin på detta, säger Bo Wikström och fattar posto intill redaktionens gård allt medan Martin Zander vaktar öppningen på motsatta sida samtidigt som Sofia Björne och dottern Mira i maklig takt driver den stolta fågelfamiljen framåt.

En 90 graders kurva med styrning upp på trottoaren tas på Borgmästargatan.
– Vi får passa oss för Gamla kyrkans grund. Vi hamnade där ett år och det är inte bra med tanke på alla buskar.

Hårt trafikerade Eriksgatan är dagens stora hinder. Bilisterna följer välvilligt ledsagarnas uppsträckta händer och Hjerti och hennes tio dunbollar ökar steglängden och är kvickt och elegant över i Slottsparken.

Nu vankas målet ett par hundra meter bort. Dock finns ett något oväntat hinder. Det ovanligt höga parkgräset. Hjerti beordrar alla ungar på ett rakt enkel led så att man på smidigaste sättet kan ta sig genom ”djungeln”.

Väl framme vid vallgraven bjöds inga större avskedsceremonier utan mamman först ner i vattnet och ingen tvekan hos de små som en och en hoppar efter. Med ackompanjemang av filmande mobiler och smattrande kameror simmade familjen lugnt iväg i V-formation med Citadellområdets kolonier som finaste bakgrund.

Hjert och ungarna har gjort sig klara för avfärd från Bo Wikströms innegård.
– Hon talar om det med all önskvärd tydlighet efter att hon flytta från sitt rede.
Foto: Bo Wikström.

En sightseeing längs med Gamla Kyrkogatan och alla spännande som finns längs med gatan. Bland annat då Landskrona Direkts redaktion.

Eriksgatan och det höga hoppet togs med glans.

Martin Zander höll jämna steg när familjen närmade sig vattnet.

Tack för i år.
Foto: Wikström.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser