Annons

Popsporten fortsätter växa i Landskrona

Från Acapulco till Landskrona. Ursprunget till padel är oklart, liknande spel ska ha förekommit på engelska kryssningsfartyg på 1920-talet. Sporten som vi känner den idag ska ha startat i Acapulco, Mexiko på 1960-talet. De första två banorna i Landskrona finns på Puls Arena men sedan i november ifjol finns åtta nybyggda banor i Järnkonst (Thorns) gamla fabrikslokaler.  

Padel växer så det knakar. I november invigdes åtta superfräscha banor i Järnkonst gamla fabrik. Fem till står på tur att byggas. Landets just nu populäraste idrott får dagligen nya utövare i Landskrona.

Annons
 

Padelhallar popar upp lite varstans nu. Sporten växer lavinartat. Häromveckan förslogs racketsporten som ny medlem i Riksidrottsförbundet (RF). Trots pandemin bygger nyöppnade Landskrona Padel redan ut sin anläggning. 
– Vi har en bra bit kvar innan vi slår i taket, säger Michael Iversen som tillsammans med Mats Andersson driver Landskrona Padel.

Mats och Michael är tillvardags grannar och den idrottsintresserade Landskronabon vet att vi har att göra med två tidigare sportprofiler. Michael Iversen anfallare i Lejonet och Mats Andersson, mittfältare i Landskrona BoIS har på sätt och vis fått en andra chans i idrottskarriären.
– Nu hyr vi ut banor men visst spelar vi också. Det stämmer att det är många tidigare idrottare som lirar padel. Vi har flera starka idrottsprofiler i stan som kommer hit.

– Men padel är en sport som passar alla, poängterar han.

– Vi har många tjejer som lirar och en hel del äldre som börjat testa på.

Padel handlar om samarbete med din partner och strategi och inte om servar och styrka.
– På sikt ser vi att detta är en utmärkt par-grej. Man spelar en mixedmatch och sen går man ut och käkar tillsammans. Min fru har exempelvis blivit biten av sporten, säger Michael Iversen.     

Den fräscha anläggningen består idag av sex dubbel- och två singelbanor. I ett 1500 kvadratmeter stort rum intill byggs just nu ytterligare fem banor.
– Singelbanorna gör oss smått unika. De är inte så vanliga.

United Padel Club (UPC) bedriver barn- och ungdomsverksamhet på Landskrona Padel.
– Det är ett glatt gäng föräldrar som gör ett grymt jobb och har cirka 40 ungdomar i träning, berättar Michael Iversen.

Pandemin har självklart satt en del käppar i hjulet.
– Vi har exempelvis inte kunnat använda våra omklädningsrum. Vårt eget seriespel har vi fått lägga på is.

För den som vill prova på innan man springer iväg och köper sig en utrustning, finns det att hyra i hallen.
– Hyra av rack samt köp av bollar och bokning av tider och betalning sköts helt via en app. Man hittar hur allt detta funkar via vår hemsida. Allt är automatiserat. Till och med ljuset på banorna tänds och släcks av sig själv efter den tid man bokat.

Ytorna runt banorna är välskötta och här finns gott om plats att slå sig ner i vilfåtöljer. På ena kortsidan av lokalen finns förberett för ett café och ytterligare utvecklingsmöjligheter finns.
– Här ska in ett gym och sen har vi även planer på en shop där vi kan sälja padelutrustning, avslutar Michael Iversen.

Läs mer om Landskrona Padel på: https://landskronapadel.se/

Michael Iversen blev själv biten av padel för sju- åtta år sedan.

Sju dagar i veckan, 06-23 spelas det padel på banorna i den tidigare fabrikslokalen.

Padel spelas vanligtvis i dubbel och kan ses lite som en mix av tennis och squash då det är tillåtet att använda glasväggarna. Dubbelbanan är 20 meter lång och tio meter bred. Padelbollen påminner om en tennisboll men är något mjukare.  Padelracket har inga strängar utan består av ett kompositmaterial där slagytan har hål i sig. 

Flera Landskronaföretag är bansponsorer men också Barncancerfonden har en bana som när den är uthyrd får del av banavgiften.
– Vi har fått fantastik respons från våra lokala företag, säger Michael Iversen.

I en hall, där det för ett par år sedan var tänkt att produceras elbilar byggs nu ytterligare fem nya padelbanor.

En kommentar till "Popsporten fortsätter växa i Landskrona"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Padelbanorna breder ut sig

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser