Annons

Gör en Toast Landskrona till Valborg

Bo Wikström har komponerat en Toast Landskrona, här rent av med en hemodlad citron.

– Toast Landskrona är född, utbrister Bo Wikström, kanske mest känd för att vara initiativtagare till Landskronas ”walk of fame” på Järnvägsgatan.
Nu bjuder han oss på receptet till en smakfull macka att avnjuta till helgen, varför inte i samband med att man tittar och lyssnar på Farah Abadis valborgstal till Landskronaborna.

Annons
 

–  Vi har väl alla hört talas om toast Skagen. Vad jag förstår har toast Skagen inget med Skagen att göra utan skapades av Tore Wretman. Toast Landskrona är dock skapad nu och i kuststaden Landskrona, säger han och beskriver sig själv som en matintresserad amatörkock.

Bo Wikström berättar med inlevelse om hur han fick idén till toasten.
– När jag gjorde FN-tjänst på Cypern så gjorde vi en ökenmacka. Det var väl dess torftiga innehåll som gav upphov till namnet den gången. Då gjorde man ett hål i en brödskiva och la ett ägg där i , sedan vändstekte man det hela.

– Grunden i en Landskrona toast är densamma, det vill säga en variant på ökenmackan. Beroende på tycke och smak kan man vändsteka toasten med ägget i nu också men jag fördrar att man slår i ägget och steker ena sidan och får en lös gula som sedan garneras med havets läckerheter, säger Bo Wikström som nu hoppas att hans idé ska slå rot i restaurangnäringen likväl som minnesstenarna på gågatan blivit ett trevligt inslag i bilden av Landskrona. 

– Jag ser fram emot att Landskronas proffskockar kan utveckla Toast Landskrona vidare till ett ännu bättre och vinnande koncept. Det hade varit trevligt att få äta den på stadens krogar, säger han och
bjuder oss alla på följande recept  inför Valborgsfirandet. 

Toast Landskrona

Receptet för två personer.

Ingredienser:
2 skivor formfranska gärna fiberrik
2 ägg
20 g färsk dill
1/2 rödlök
1/2 dl creme fraiche
1/2 dl majonäs
30 oskalade räkor
20 skalade kräftskjärtar
1 burk stenbits eller löjrom
1 citron
smör att steka i

Gör så här:

Gör hål i brödskivorna genom att pressa ett glas mot och vrid.  Spara mittbiten i frysen till nästa gång ni skall göra snittar.

 

Stek skivorna på ena sidan, i stekpanna med smör, (medelhög värme), bild 2. När de fått lagom färg vänd på dem. Knäck i ett ägg i vartdera hålet. Stek på låg värme tills vitan stelnar men att gulan är lös. Bild3.

Skala räkorna, finhacka rödlök, 10 st. av räkorna och dill. Spara lite dill för garnering. Rör ihop den finhackade dillen, rödlöken och de hackade räkorna med crème fraiche och majonnäs. Pressa i saften av en citronklyfta. När vitan stelnat, ta bort skivorna från pannan och lägg på hälften av röran på respektive brödskiva ovanpå ägget. Dekorera med de återstående räkorna, kräftstjärtarna och en klick rom. Garnera med en dillkvist och en klyfta citron. Toast Landskrona är klar! 

Till toasten passar det utmärkt med ett glas vit Riesling eller alkoholfritt.

– Smaklig spis – Bo Wikström

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser