Korpspelare blev framgångsrik skattjägare

Sten Sjöstrand levde sin dröm. Från att ha spelat korpfotboll i Landskrona till att dyka efter skatter i Sydostasien.
Christer Strandberg, till vänster i ringen, minns Sten Sjöstrand, till höger, som en temperamentsfull person. Hans kunskaper med bollen lämnade dock en del övrigt att önska. Förutom de båda gentlemännen så spelade Timo Idman, Bengt Klang, Tord Kjellström, Nils Erik Jönsson, Lars Sjögren och Henrik de Neergaard i Skånelandsgillets korplag.
Foto: Anders Hilding, 1968.

Sten Sjöstrand är Landskronasonen som levde sin dröm. Han blev skattletare och eftersom dykning var en stor hobby så skulle skatterna hittas under ytan. Detta resulterade bland annat i ett fantastiskt fynd på 46 meters djup utanför ön Tioman i Malaysia 1995, en skatt som legat orörd i mer än 500 år. Nu ska delar av hans samling gå under klubban på Skånes Auktionsverk den 10 maj. Vem var då denna äventyrare? Landskrona Direkt har sökt svar.

– Vi vet inte så mycket om honom mer än att han arbetade med den malajiska regeringen i samband med sina dykprojekt. Vi vet inte hur länge han bodde i Sydostasien. Klart är att han flyttade från Sverige i början av 70-talet och att han gick bort för ett par år sedan och då bodde han i Göteborgstrakten. Där i mellan levde han ett fantastiskt liv, säger Joakim Karlsson på Skånes Auktionsverk.

Landskrona Direkt har försökt kartlägga vem denna landskronason var, ett inte alldeles enkelt uppdrag. Vi har dock talat med Karin och Christer Strandberg vilka var bekanta med Sten Sjöstrand på 60-talet.
– Vi har väl inte vänner direkt men vi hade en gemensam vän i arkitekten Peter Broberg. Vi jobbade dock ihop en sommar på 60-talet, minns Christer Strandberg.
– Vi renoverade en fastighet i Lund. Sten var då byggherre och jag rev väggar.

Ett annat minne var då Christer Strandberg och Sten Sjöstrand var medlemmar i föreningen Skånelandsgillet och startade ett korplag i fotboll i Landskrona. Det märkliga var att alla spelare hade mustasch. Christer Strandberg och en spelare till hade riktiga mustascher medan övriga spelade med lösmustascher på överläpparna.
– Utan skryt så var det jag och en till i laget som hade något som kunde liknas vid bollkänsla. Sten var inte den andre. Han var back och jag var målvakt. Och jag försökte styra spelet så gott jag kunde och till slut blev det för mycket för honom. Han slet av sig lösmustaschen, kastade den på marken och lämnade planen. Han kom inte tillbaka igen, säger Christer Strandberg och skrattar.

Karin Strandberg berättar att Sten Sjöstrand bodde i centrum.
– Han bodde på Trädgårdsgatan 5 tillsammans med en kvinna som hette Kirsten. Detta var på 60-talet. Sedan köpte de ett hus i Hög och efter det så tappade vi kontakten. Vi hörde dock att de gav sig iväg på äventyr, säger Karin Strandberg och Christer fortsätter.
De köpte en gammal linjebuss och byggde om denna med ett par vänner. Sedan körde de till Indien. Sådant var populärt på den tiden. De båda vännerna kom dock tillbaka medan Sten och Kirsten fortsatte sitt äventyr.

Blev skattletare
Klart är att Sten Sjöstrand sedan bland annat var involverad i ett spektakulärt bygge, ett flytande hotell i Australien innan han hamnade i Sydostasien. Där började han sitt äventyr som skattletare. Med hårt arbete, envishet och med hjälp av sonarteknik hittade han efterlämningarna av ett flertal vrak.

Merparten av lasten i skeppet Nanhai som han fann utanför ön Tioman, 80 kilometer från Malackahalvön, bestod av celadonporslin från Sawankhalok i norra Thailand. Han hittade dock fler vrak än detta, bland annat Nanyang, Xuande och Longquan. Alla var fullastade med stengods och porslin, tillverkade mellan 1440 och1470, från bland annat Thailand, Kina och Vietnam.

Skånes Auktionsverk har nu fått det ärofyllda uppdraget att sälja återstoden av Sten Sjöstrands bärgade celadonsamling. Detta är ett unikt tillfälle för gemene man att förvärva ett återupptäckt objekt som vilat på havets botten redan under tiden för Christopher Columbus födelse.

Auktionen som sker på Skånes Auktionsverks hemsida måndagen den 10 maj.

Måndagen den 10 maj auktioneras en stor del av Sten Sjöstrands samlingar ut. Skatterna har han själv plockat upp från havets botten vid ön Tioman utanför Malaysias östkust.

 

Till arkivet