Annons

Fyra lastbilschaufförer tagna för drograttfylla

I samband med en internationell insats mot grov brottslighet gjordes ett stort antal kontroller av fordon. En av dessa skedde på torsdagen i höjd med Lundåkraavfarten på E6. Tretton lastbilar stoppades och det visade sig att fyra av chaufförerna var påverkade av någon typ av drog. Två chaufförer anmäldes även för grov olovlig körning då de saknade befogenhet att köra lastbil.

Annons
 

I fredags skrev vi om en insats av polis och tull mot lastbilar på E6 i höjd med Saxtorp. Polisen var då mycket förtegen och sade bara att det rörde sig om ”en stor internationell insats med ett flertal myndigheter från flera länder” inblandade.

Insatsen är nu klar och på polisens hemsida står det att läsa att insatsen genomfördes på flera platser i hela landet mellan den 13 och 16 april. Polisen samverkade också med en rad andra svenska myndigheter – Tullverket, Kronofogden, Kustbevakningen, Skatteverket och Arbetsmiljöverket.

Insatsen, som är döpt till operation Trivium XIV, skedde inom ramen för EMPACT-samarbetet och var inriktad mot gränsöverskridande organiserad stöldbrottslighet. Polis och andra samverkande myndigheter arbetade synkroniserat i flera länder. Totalt deltog 16 EU-länder samt fyra länder utanför EU.

Sammanlagt har över 220 personer frihetsberövats på olika platser i Europa, varav 22 i Sverige. De misstänks bland annat för olika typer av stölder, till exempel stölder av bildelar och båtmotorer samt inbrottsstölder. Flera personer greps också misstänkta för narkotikabrott och penningtvätt.

Jimmy Modin är presstalesperson på polisen region syd och han berättar om tillslagen utanför Landskrona.
– Den ägde rum i torsdags och påbörjades klockan 19.30 i höjd med Lundåkraavfarten. Sammanlagt kontrollerades tretton lastbilar. Resultatet blev att fyra chaufförer är misstänkta för drograttfylla och två för grov olovlig körning. Det rör sig om såväl svenska som utländska chaufförer. Anledningen till att det är grova olovliga körningar är att de inte bara saknar körkort för lastbil. De har även dömts för detta tidigare, säger Jimmy Modin.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser