Favoriterna levererade vid SM-premiären

Efter att fjolårets SM-deltävlingar ställdes in i Saxtorp ifjol var det så åter äntligen dags för elitåkarna att inta den tuffa och sandiga banan. Foto: Nisse Nilsson.
Efter att fjolårets SM-deltävlingar ställdes in i Saxtorp var det i helgen åter äntligen dags för elitåkarna att inta den tuffa och sandiga banan.
Foto: Nisse Nilsson.

I helgen avgjordes SM-premiären i motocross i Saxtorp. Banan var kanon och vädret utmärkt. 

Möjligen var flera förare osäkra på formen inför SM-deltävling 1 och 2 i Saxtorp i helgen. Detta inte minst efter fjolåret med flera inställda tävlingar. Nu visade det sig att Anton Gole i MX1, Isak Gifting och danskan Sara Andersen i MX-woman bar favoritskapen med bravur.  
– Tyvärr var det en publikfri tävling men det är skönt att vi får köra en SM tävling. Förra året blev det inställt, säger Anders Hansson från arrangörsklubben Landskrona Motorklubb.
– Trevligt att här var många toppförare på plats som även kör VM.

Bland alla förare återfanns även Tindra Johansson från Landskrona som kämpade på bra och slutade totalt på en nionde plats.
– Det är blandade känslor. Vilket syns på resultaten. I lördags spökade nerverna lite för mycket. Det var längesedan man tävlade på grund av coronapandemin. Jag började dagen med en sämre tid. 18:e plats i tidskvalet och slutade på en 12:e plats i första heatet och en 13:e plats i andra heatet. Jag laddade om.  Under söndagen märktes det att jag var taggad redan på tidskvalet då jag satte en 11.e tid och hade ”go flow”. Första heatet gjorde jag en hyfsad start och körde upp mig från en 13:e placering till en 8:e plats som jag slutade på. Nästa heat gjorde jag en bättre start och var redan uppe som 9:a, jag körde upp mig till en 7:e placering som jag höll genom heatet, när det var tre varv kvar gör jag ett misstag och tappar en placering och slutar åtta även i andra heatet på söndagen. Totalt för söndagen blev jag sjua. I totalen efter två deltävlingar körda ligger jag nu nia.

 Hur var banan och är Saxtorpsbanan en bana du trivs på?
– Saxtorp är en tung sandbana som snabbt blir hålig och spårig, helt enkelt en utmanande bana. Jag har tränat hårt i sommar för att klara av 20 minuter + 2varv vilket jag verkligen visade att jag hade ork till under dag två. Jag är uppväxt på en 50cc i Saxtorp-sanden, så det är en banan jag alltid har trivts på. Och om den har öppet är det alltid en bana jag vill köra på, blir helt enkelt aldrig trött på den trotts att jag legat och kört där många helger sen jag var 4 år, säger 18-åringen som med andra ord börjar få rejält med rutin på banan.

Vilka mål har du i år?
 – Inför 2021, strävar jag efter att komma närmre toppen, mitt mål är en topp 10 placering totalt, vilket jag lyckades med i helgen. Jag kommer att kämpa för att ‘heatviss’ närma mig topp fem.

När är nästa tävling?
 – Nästa deltävling blir förhoppningsvis i Uddevalla den 15-16 maj, om inte pandemin sätter stopp.

Tindra Johansson ligger nia i SM efter två dagars tävlande i Saxtorp
Foto: Anders Hansson..

 

Resultat vid SM-premiären i Saxtorp 

I MX 1 vann Anton Gole Tibro MK. Efter fullt pott med fyra heatsegrar.
2: blev Emil Berggren Örebro MK
3:a Alvin Östlund Woxnadalens MK

I MX 2 vann Isak Gifting SMK Dala MK , första heatet var han omkull två gånger och lyckades trots detta köra in som 8:a. I de andra tre heaten var det ingen som hade en chans mot Spnaienproffset med bas i Tyskland då han gick i mål som överlägsen etta.
2:a blev Albin Gerhardsson Hallsbergs MK
3:a Ken Bengtsson Getinge MK

I MX-Women vann Sara Andersen från Danmark efter fyra raka heatsegrar.
2:a blev Matilda Huss Uppsala MK
3:a Sandra Karlsson MCK Hallandia

Många riktigt duktiga åkare var på plats i Saxtorp i väntan på att VM-serien ska köras igång vilket är tänkt att ske i mitten av juni.
Foto: Nisse Nilsson.
Till arkivet