Annons

Ökning av cykelstölderna

Arrangerad bild.

Varannan cykelägare blir någon gång bestulen på cykeln, och förra året anmäldes fler stölder än något år sedan 2005. Malmö är värst drabbat i länet. Men även i Landskrona anmäldes nästan 100 fler cykelstölder än året innan. Det visar försäkringsbolaget Ifs kartläggning av nya siffror från Brå.

Annons
 

Under hela 2020 anmäldes totalt 12 055 cyklar stulna i Skåne län. Det motsvarar 87 fall per 10 000 invånare. Landskrona ligger något över Skånesnittet med 98 stölder per 10 000 invånare. Motsvarande siffror för Malmö är 141, Lund 131 och Helsingborg 105.

I år redovisar Brottsförebyggande rådet, Brå, för första gången elcyklar separat. I Skåne anmäldes 1664 elcyklar stulna. Med andra ord var ungefär en av sju stulna cyklar en elcykel.
Av de 455 stulna cyklarna i Landskrona under 2020 var 86 elcyklar.
– När det gäller elcyklar är det viktigt att ta med sig batteriet när man lämnar cykeln. Stöld av elcyklarnas batterier blir allt vanligare. Utan batteri är cykeln inte lika stöldbegärlig, säger Josefin Hamilton, ansvarig för skadeförebyggande verksamhet på If.

I hela landet anmäldes 77 207 cyklar stulna under förra året. Det motsvarar 74 per 10 000 invånare och är ett högre antal stölder sett till befolkningen än något år sedan 2005.

Det finns stora skillnader bland kommunerna inom länet. Malmö är värst utsatt, följt av Lund, Helsingborg och Landskrona. Säkrast står cykeln i Perstorp och Östra Göinge.

Två bagare – en smet
På tisdagen bevittnades vardagsdramatik utanför redaktionens fönster på Gamla Kyrkogatan. Två cykeltjuvar hade observerats från en restaurang  när de försökte klippa upp låset på en cykel vid Rådhustorget mitt i lunchrusningen. De tog då sin tillflykt ner genom gränden. Väl där tog de sig in på en bakgård där en civilklädd polisman fick tag i en av tjuvarna i färd med att klippa upp låset på en annan cykel.
– Den andre smet iväg på en cykel men denna får sitta ett par timmar nu i alla fall, sa polisen efter att hans uniformerade kollegor kört iväg med tjuven som togs på bar gärning.

Varannan har blivit av med cykeln
Drygt varannan cykelägare (54 procent) har någon gång blivit bestulen på en cykel. Det visar en ny undersökning genomförd av Syno International på uppdrag av Försäkringsbolaget If. Sju procent svarar att det skett inom det senaste året.

Och detta påverkar vårt beteende. En av fyra har avstått från att köpa en ny cykel på grund av stöldrisken.
– Det är en tråkig upplevelse att komma ut och upptäcka att cykeln är stulen. Att låsa cykeln är ett sätt att undvika stöld. Använd ett ordentligt lås, inte bara det som sitter monterat på cykeln. Se till att låsa fast den i ett fast objekt så att den inte går att lyfta upp i bakhjulet och leda den till en annan plats – cykeltjuven gör gärna det för att i lugn och ro kunna fixa med bakhjulslåset. Förvara cykeln på en säker plats, ha den gärna inlåst över natten om det finns möjlighet. Tänk även på att Id-märka cykeln så att den går att identifiera och anteckna ramnumret, säger Josefin Hamilton.

–Ett bra lås – godkänt av Svenska Stöldskyddsföreningen SSF – är det viktigaste skyddet mot cykelstöld. För att du ska kunna få full ersättning från hemförsäkringen om din cykel stjäls ska den vara låst, tillägger hon. 

Tydligt säsongsmönster
Cykelstölder följer de varmare årstiderna: anmälningar ökar i april och håller i sig fram till september-oktober. Så även i Skåne. Ifjol peakade antalet cykelstölder i augusti då det kom in 1 541 anmälningar, vilket kan jämföras med februari då det bara gjordes 588 anmälningar.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser