Proud tillbaka efter 36 år

Robert "Bobby" Horvat. Foto: Anders Fästader
Landskronabandet Proud släpper en ny skiva efter 36 år.
Foto: Kevin Alexandersson

Landskronabandet Proud med rötter i 1980-talets hårdrock har i dagarna släppt en ny video. Det är låten Sail Away från den kommande skivan Second Act som nu ligger på Youtube.

1984 gav Proud ut det kritikerhyllade albumet Fire breaks the dawn, en platta som togs emot med varma händer av fansen. Men kort efter att skivan släppts splittrades bandet.
– Vi fick ju ett skivkontrakt med EMI vilket var en av världens största skivbolag och framgångarna ibland annat Japan och Sydamerika var stora. Och detta fixade vi väl inte riktigt. Vi hade behövt en manager som hållit oss i öronen, säger sångaren Anders Magnell.

För några år sedan bestämde sig dock delar av bandet för att återuppliva Proud.
– Jag har ju umgåtts med Bobby (Roberth Horvath reds anm) privat hela tiden och vid en middag med originaltrummisen Anders ”Kagan” Holmqvist så beslutade vi att börja jamma igen.

Ett oerhört bakslag för bandet var dock att Anders Holmqvist gick bort i cancer hösten 2019. Han ersattes så småningom av Mats Christiansson.
– Vi gjorde först tre låtar till en EP och skickade iväg. Ett skivbolag i Tyskland nappade och ville ha sju låtar till. Så det vara bara att köra på, säger Anders Magnell.

Bandet har spelat in en video till låten Sail Away och den ligger nu på Youtube.
– Det är en mycket speciell låt. Den är tillägnad Anders Holmqvist, säger Anders Magnell och tar ett djupt andetag.

Hela skivan kommer att släppas den 28 maj.
– Den kommer i CD-format då och släpps den naturligtvis även på digitala plattformar. Jag hoppas dock att folk köper skivan. De som gillar hårdrock är trogna. Drömmen hade ju varit att släppa en vinylskiva också. Men hur det blir med det får vi se.

På frågan om tiden stått still och musiken är den samma svarar Anders Magnell snabbt.
– Nej. Vi har alla mognat lite och fått andra referenser. Men vi rör oss i området av melodiös rock.

Sail Away kan alltså ses på Youtube nu.
– Vi spelade in den på teatern i Landskrona och det var en härlig känsla, säger Anders Magnell.
– Det är en fin scen. Och att stå på scenen är något av det roligaste som finns.

Men på grund av corona så är det inte aktuellt med några livespelningar inom det närmaste.
– Nej tyvärr. Men visst hade det varit häftigt att lira på någon scen eller rent av en rockfestival. Varför inte sikta på Sweden Rock 2022? Det hade varit något, avslutar Anders Magnell och sprider ett leende.

Bandet består av Anders Magnell (sång och gitarr), Roberth ”Bobby” Horvath (bas och sång) samt Mats Christiansson (trummor och sång). På den kommande skivan gästar även Richard Larsson på keyboards, som tidigare spelat med bland annat Von Benzo och The Night Flight Orchestra.

Second Act spelades in av och med Richard Larsson på Handsome Hard Studio, mixad och mastrad av Erik Mårtensson på Mass Destruction Production. Några av låtarna är dessutom mixad av Thomas “Plec” Johansson på The Panic Room.

Robert ”Bobby” Horvat.
Foto: Anders Fästader
Till arkivet