Annons

Oväntad vändning i tunnelfrågan

Christian Alexandersson är minst sagt på hugget när det gäller tunnlar till Danmark men först ska en platta läggas på plats under dagen.

I skymundan av allt lobbyarbete gällande Europaspåret har ett annat projekt vuxit fram. Och nu står det klart. Landskrona kommer att få en fast förbindelse med Köpenhamn. Det är en cykeltunnel som kommer att grävas från öppningen längs Strandvägen till en plats strax söder om Klampenborg i norra Köpenhamn. Samtidigt bygger man en uppfart söder om Bäckviken på Ven och sedan en ny tunnelöppning söder om Kyrkbacken.

Annons
 

Det märkliga är att allt började som ett aprilskämt 2017. Det var den danskfödde Landskronabon Fessor Evers som skämtade om att en konstgjord ö söder om Ven skulle byggas.
– Någonstans satte det sig i huvudet och under en brainstorm för ett par år sedan pratade jag och Fatmir Azemi om en cykeltunnel. Vi cyklar ju båda två. Och nu har tanke blivit till handling. Och fort har det gott, säger kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L).

Anledningen till att det varit så tyst om Cykelspåret är självklar.
– Vårt huvudmål har ju hela tiden varit  och är fortfarande Europaspåret. Därför har Cykelspåret varit lite i skymundan.

Cykeltunneln beräknas kosta cirka 10 miljarder kronor.
– Den är redan finansierad genom en miljöfond. Det ska nämligen byggas en cykelväg från Tromsö i nordligaste Norge till Gibraltarudden längst söderut i Europa. Och tunneln, som vi valt att kalla Cykelspåret, blir en del av denna.

Tanken är att tunneln ska börja grävas om ett år. Men redan nu börjar marken prepareras.
– Där ska läggas en metallplatta med en cyklist på, säger Torkild Strandberg och överlåter åt projektledare Christian Alexandersson att ta första spadtaget. 
– Just nu lobbar jag mest mot den danska sidan. Därför är det fantastiskt att redan idag kunna ta en symboliskt spadtag för Cykelspåret, säger Christian Alexandersson och hugger i med spaden.

Det som kommer att ta längst tid är utbyggnaden på Ven.
– Det blir en tuff uppgift. Men vi räknar med att det ska bli klart på Ven under 2022 och sedan ska tunneln invigas i början av april 2023, säger Torkild Strandberg.

– När Europaspåret sen står färdigt så har har vi nått den åldern då vi man all rätt kan ta tåget tillbaka efter en cykeltur till Köpenhamn, avslutar Christian Alexandersson.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser