Minskade anslag till Arbetarrörelsens arkiv

Föreståndare för Arbetarrörelsens Arkiv Peter Böök, samt föreningens kassör Jonas Esbjörnsson.
Föreståndare för Arbetarrörelsens arkiv Peter Böök  samt föreningens kassör Jonas Esbjörnsson.

Åter igen får Arbetarrörelsens arkiv sitt verksamhetsbidrag nedskuret. Vid kulturnämndens senaste möte beslutade den styrande Treklövern att minska det årliga verksamhetsbidraget från 300 000 kronor till 200 000 kronor årligen, för de kommande två åren.

– Det är klart att en minskning påverkar våra möjligheter att vara ett öppet och tillgängligt arkiv i den omfattningen vi önskar, säger Jonas Esbjörnsson, kassör i föreningen.

–  Många tror att arkivet endast är till för S- och fackföreningar men så är inte fallet. Det är mycket mer än så, vi har allt från Lions, Fredrika Bremer förbundet till Landskrona Golfklubbs arkivmaterial förvarat här, säger han.

I tjänsteskrivelsen som är undertecknad Christian Dahl förvaltningschef och Emeli Zeilon kulturutvecklare påtalas att; ”Verksamheten behöver se över sin utåtriktade verksamhet framöver, vara mer tillgängligt och bli mer angeläget för landskronaborna, vilket kan ske på en rad olika sätt. Historieintresset är stort, släktforskning, historiska program och poddar är populära. Det finns många sätt att berätta de historier som döljer sig i arkivets hyllor och samtidigt engagera nya intressenter. Det kulturarvsmaterial som finns där förtjänar att bli mer synliga för landskronaborna.”
– Det är exakt det vi vill men inte blir det lättare när det samtidigt hyvlas i verksamheten.  Vi hade exempelvis gärna sett ett samarbete med Landskrona foto och museet. Vi har 100 000-tals fotografier. Vi har material som hade kunnat skapa intressanta utställningar. Men det krävs som bekant två för en tango, avslutar Jonas Esbjörnsson.

 

Till arkivet