Annons
Måndagen den 24:e januari
4.8°C 5.9m/s
Dagens namn: Erika

Extra viktigt att ta hand om sin pollenallergi i år

Höga halter av alpollen har uppmätts i södra Sverige.

Pollensäsongen är här och för alla pollenallergiker är det viktigare än någonsin att ta sin medicin. På så sätt kan man minska eller helt slippa sina besvär. Inte minst eftersom symtomen kan påminna om dem vid covid-19.

Annons
 

Snuva, nysningar och rinnande kliande ögon. För många är detta välbekanta symtom som dyker upp under våren – i Skåne ibland redan i december om vädret är milt.

– Det är viktigt att man tar ansvar för sin pollenallergi och medicinerar i god tid, säger Benita Björk, astma-, allergi- och kolsjuksköterska.

Hon har under många år arbetat med allergi på vårdcentral och är nu verksam vid Kunskapscentrum Allergi, Astma och KOL i Region Skåne. Under den tiden har hon sett hur pollensäsongen kommer allt tidigare och hur allt fler får besvär. I Sverige har cirka 30 procent av befolkningen pollenallergi.

Receptfri medicin
För det mesta kan man komma till rätta med sina besvär med receptfri medicin från apoteket.

– Köp det billigaste först och om inte det fungerar kan man gå vidare och prova något annat. För det mesta räcker det med tabletter men ibland kan man även behöva komplettera med nässprej och ögondroppar beroende på symtom.

Bra information på 1177
Benita Björks råd till pollenallergiker är att vara förutseende, tålmodiga och uthålliga. Det gäller att börja medicinera i tid och därför är det viktigt att följa pollenprognoserna och ha en egen pollenkalender. Det är också viktigt att ha tålamod för det kan ta tid innan medicinen ger full effekt, minst 14 dagar. Slutligen ska man fortsätta att medicinera kontinuerligt till dess att faran är över, det vill säga när halterna av det pollen man reagerar på har gått ner. Och det gör man återigen genom att hålla koll på pollenprognoserna.

– Det är viktigt att man inte slutar ta sin medicin bara för att man känner sig bättre någon enstaka dag.

I de allra flesta fallen behöver man inte söka vård för sina besvär, utan klarar sig med egenvård. På 1177.se finns bra information och råd om vad man kan göra själv och när det är läge att kontakta vården.

Pollenallergi och covid
– Nu under pandemin är det extra viktigt att hålla koll på sin pollenallergi och behandla den noga. Detta eftersom symtomen för covid-19 och pollenallergi inledningsvis kan påminna om varandra, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne:

– Både covid och pollenallergi kan ge milda förkylningssymtom. Vårt råd till pollenallergiker är att man ska stanna hemma om man får symtom som skulle kunna vara covid eller pollenallergi – som snuva, hosta eller ont i halsen – och ta sin allergimedicin. Om medicineringen hjälper och man bedömer att symtomen beror på allergi behöver man inte vara hemma. Tillkommer nya symtom som man inte kopplar till sin allergi eller om man får feber, ska man testa dig och stanna hemma tills man fått ditt provsvar, säger hon.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser