Annons

Skola och HVB-hem på Ven avvecklas

Möllebackskolan på Ven har idag endast två elever. Det gör att ägarna, Fogderöd, nu väljer att avveckla såväl skolan som det tillhörande HVB-hemmet.

2006 övertog välfärdsföretaget Fogdaröd Möllebackskolan och HVB Länsmansgården på Ven. Boksluten har genom åren visat såväl svarta som röda siffror men på senare år har förlusterna varit stora. Därför väljer nu företaget att avveckla verksamheterna på ön.

Annons
 

Skolveckohem har en 30-årig historia på Ven. Då startade Hasse och Ann-Ki Pivén Länsmansgårdens skolveckohem. Vilket då var landets första i sitt slag.

– Jag kan inte hela historien. Vi kom in i bilden 2006, berättar Fogdaröds VD, Maria Nilsson.

– Vi har en långsiktighet och uthållighet i det vi tar för oss men det hjälper tyvärr inte alltid. När vi tog över HVB-hemmet och skolan på Ven så gick enheten med förlust fram till 2013. Därefter följde ett par år med svarta siffror. 2017- 2020 har siffrorna åter varit röda och tyvärr ser vi inte att det vänder, säger Maria Nilsson.

Boksluten talar sitt tydliga språk och kommunernas placeringar av elever uteblir.
– Vi gjorde en analys 2019 och valde därefter att gå från måndag till fredags verksamhet till att ha dygnet runt verksamhet sju dagar i veckan under 2020. Styrelsen såg det som en sista utväg för att kunna bredda vårt upptagningsområde utanför Skåne.

Nu hjälpte åtgärden inte och VD:n är påtagligt bekymrad över situationen men hoppas att man ska kunna bedriva verksamheterna terminen ut.
– Det är otroligt tråkigt för allas skull. Personalen blir övertalig och de två ungdomarna som går hos oss måste vi nu hitta andra platser till i samarbete med deras respektive kommuner. Vi hoppas att personalen stannar terminen ut men de är naturligtvis fria att söka andra arbete.

11 personer har idag sin inkomst från skolan och HVB-hemmet.
– Alla är dock inte på heltid.

Vad som händer med fastigheten på Ven efter att Fogdaröd avvecklat verksamheten återstår att se.
– Det är en fråga som kommer upp på nästa styrelsemöte, avslutar Maria Nilsson.

Fakta
Möllebackskolan är grundskolan där eleverna från HVB Länsmansgården har sin undervisning, vilken är individuellt anpassad.
Fogdaröd har sitt säte i Höör och driver där  vård, skola och omsorg i privat regi. Där går verksamheten med vinst.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser